Grzyby chorobotwórcze znane są naukowcom już od dłuższego czasu. Pomimo to,
medycyna dopiero od niedawna zaczęła traktować poważnie choroby wywołane przez
grzyby. Poglądy na temat różnych obrazów chorobowych grzybic i sposobów ich
leczenia nadal bywają bardzo rozbieżne, jednak wydaje się, że w ciągu ostatnich
lat powstała zgoda co do zasad pojawiania się grzybicy i jej leczenia. Książka
przedstawia aktualny stan wiedzy. Ważnym elementem jest tu temat ekologii
jelita. Dziedzina ta zajmuje się kolonizacją błony śluzowej jelita przez
najróżniejsze mikroorganizmy, zwane florą jelitową. Najgorsze, chorobotwórcze
formy drożdżaków, osiedlają się w jelicie, skąd przenikają do innych narządów.
Wśród flory jelitowej znajdują się też bakterie, które są bardzo ważne dla
układu odpornościowego człowieka. Z książki tej można dowiedzieć się o
przyczynach infekcji grzybiczych, o różnych drobnoustrojach chorobotwórczych, o
tym jak się przekonać, czy w naszym ciele nie kryją się grzyby, i jak pozbyć się
tych nieproszonych gości.
Poradnik zawiera przegląd możliwości diagnostycznych, terapeutycznych oraz
informacje, gdzie szukać właściwego lekarza. Leczenie grzybicy właściwie nie
jest trudne. Dużą część książki stanowią porady dietetyczne -
Candida-immunodieta, ponieważ dowiedziono już, że odpowiednie żywienie odgrywa
decydującą rolę w zwalczaniu chorób wywołanych przez grzyby. Mamy nadzieję, że
lektura tej książki pozwoli Państwu stwierdzić, czy nie cierpicie na zakażenie
grzybicze, a jeśli tak, pomoże szybko i skutecznie uporać się z tym uciążliwym
"sublokatorem".
Spis treści:Rozpoznawanie i zwalczanie grzybicy
I. GRZYBY - ZAGROŻENIA DLA ZDROWIA?
- Grzybice i ich przyczyny
- Zdrowe jelito - sprawne siły obronne
- Przewlekły stres krzewicielem grzybicy
- Leczenie chorych na grzybicę
II. CANDIDA-IMMUNODIETA
- Wyzdrowieć i zapobiegać nawrotom
- Produkty spożywcze - sygnalizacja świetlna
- Co kupować - poradnik konsumenta
- Przepisy
Pojęcia fachowe od A do Z
Spis potraw
Indeks ważnych pojęć