Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma
korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba
niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica
żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość
cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób
żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie
mogą "zdrowo" się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie
wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego
komponowania posiłków wegetariańskich.
Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i
łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne
wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego
przepisu.
Spis treści:
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
- Wstęp
- Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze
- Charakterystyka niektórych grup produktów spożywczych zalecanych w diecie
laktoowowegetariańskiej
- Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
- Charakterystyka i zastosowanie diet wegetariańskich w profilaktyce i
leczeniu
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
- Przepisy na potrawy laktoowowegetariańskie
Aneks
Piśmiennictwo
Spis potraw