Autor: Fam A. G., Lawry G. V., Kreder H. J. (red. pol.) Z Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 146 Format: 21,5 x 29,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-60290-49-1
Kompleksowy poradnik z mnóstwem najnowszych doniesień naukowych
dotyczących zaleceń w chorobie Hashimoto oraz zbiór przepisów, z których
samodzielnie można stworzyć kompletny jadłospis na wiele tygodni! W książce
znajdziemy szereg ciekawych i potrzebnych informacji dotyczących fizjologii
gruczołu tarczowego, podstawowych zagadnień z dziedziny patofizjologii tego
narządu, a także metod leczenia choroby Hashimoto. Na podstawie najnowszych
badań i literatury na ten temat autorzy opracowali zalecenia żywieniowe oraz
holistyczny plan postępowania dietetycznego w tej chorobie. Znajdziemy w niej
informacje dotyczące odpowiedniego zbilansowania diety pod względem zawartości
zarówno makro-, jak i mikroelementów, oraz listę składników, które są niezbędne
dla prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczowego. Opisane zostały także diety
eliminacyjne stosowane w chorobie Hashimoto, ich zasadność oraz bezpieczeństwo
pod względem wartości odżywczej. W części praktycznej znajdują się opracowane
przez autorów propozycje przepisów, z których samodzielnie można stworzyć
kompletny i bezpieczny dla zdrowia jadłospis na wiele tygodni, a jego
systematyczne stosowanie z pewnością poprawi pracę gruczołu tarczowego. Książka
zachęca również piękną oprawą graficzną i kolorowymi zdjęciami proponowanych
potraw.
Autor: Piontek Elżbieta, Witkowski Daniel Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 104 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3493-6 Seria: Centrum Zdrowia Dziecka poleca