Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest w
odpowiednich ilościach niezbędna do życia. Jednak u alergików i osób z
nietolerancją histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne
dolegliwości, m.in.: bóle głowy, wysypkę, swędzenie skóry, bóle brzucha,
biegunkę, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca.
W poradniku podano
wiele praktycznych rad, które pomogą wrażliwym na działanie histaminy osobom
uzyskać wyraźną poprawę stanu zdrowia, a nawet całkowicie pozbyć się uciążliwych
objawów.
Liczne przepisy na dania główne, zupy, sałatki, desery oraz na ciasteczka,
ciasta i torty z pewnością ułatwią zachowanie właściwej diety.
Spis treści:
- Wprowadzenie
- Histamina w organizmie człowieka
- Histamina w produktach spożywczych
- Postępowanie w nietolerancji histaminy
- Co właściwie wolno jeść?
- Przepisy
- Dodatek