Autor: Zitelli Basil J., McIntire Sara C., Nowalk Andrew Wydanie: 1 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 534 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7609-930-9
Autor: Zitelli B. J., McIntire S. C., Nowalk A. J., (red. Wydanie: 1 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 470 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7609-934-7
W książce opisano szczegółowo, na czym polega stosowanie tej diety, jakie
produkty, w jakich ilościach oraz proporcjach należy w niej uwzględniać.
Przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały jej korzystny wpływ na
zdrowie, a zwłaszcza na wartości ciśnienia tętniczego krwi, jak również
przydatność tej diety, między innymi, w obniżaniu stężenia cholesterolu, w
profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. W
książce zaproponowano 64 przepisy kulinarne zgodne z założeniami diety DASH.
Dla każdego przepisu wyliczono zawartość kalorii i składników ważnych w diecie
DASH, w tym wapnia, potasu, magnezu, błonnika i soli/sodu. Dieta DASH oparta
jest na wynikach wieloletnich badań naukowych i rekomendowana przez ekspertów
międzynarodowych towarzystw naukowych.
Autor: Kuchanowicz Hanna, Nadolna Irena, Wojtasik Anna, P Wydanie: 1 Rok wyd: 2007 Ilość stron: 256 Format: 16,7 x 11,7 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3463-9
Autor: Müller Sven-David
Wydanie: 1
Rok wyd: 2003
Ilość stron: 92
Format: 17,0 x 23,0 cm
Oprawa: twarda
ISBN: 83-200-2870-1
Seria: DIETETYCZNA KUCHNIA Z FANTAZJĄ
Autor: Jarosz Mirosław Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 184 Format: 14,5 x 20,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 9788320037012 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca