Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla
osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego
Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim, średnim i
wysokim IG; tabelę zawartości WW w wybranych produktach; talerz całodziennej
diety diabetyka z objaśnieniami oraz 100 przepisów, m.in. potrawy z ryb i
mięsa, zupy, sałatki, desery. Każdy przepis zawiera wyliczoną wartość
kaloryczną i odżywczą oraz wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. W
publikacji zamieszczono kilkadziesiąt zdjęć potraw i produktów. Recenzentami
„100 przepisów dla diabetyków” są wybitni specjaliści: Prof. dr hab. n. med.
Leszek Czupryniak i Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.
Autor: Klewaniec-Wypychacz Karolina, Wypychacz Marcin Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 360 Format: 16,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5604-4