W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2
uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób
sercowo-naczyniowych.
Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak komponować
posiłki, aby obniżyć ich indeks glikemiczny, jakiego dokonywać wyboru produktów
i technik kulinarnych w celu obniżenia IG, jakie produkty
wykorzystywać, aby dieta zawierała mało nasyconych kwasów tłuszczowych,a dużo
antyoksydantów i błonnika. Podpowiadają, jak urozmaicać posiłki, jak
zwiększyć spożycie warzyw, również strączkowych oraz ryb (zwłaszcza tłustych
morskich), jak wkomponować do potraw fermentowane napoje mleczne, czyli jogurt,
kefir i maślankę, a także włączyć orzechy i nasiona oraz zioła
i przyprawy (zamiast soli), Jadłospisy te są przykładem, jak sprawić, aby
dieta w cukrzycy, również ta o obniżonej kaloryczności, była smaczna
i atrakcyjna.
Jeśli masz nadwagę, zwiększ aktywność fizyczną
i zastosuj dietę o obniżonej kaloryczności. Lekarz doradzi Ci, która
z zaproponowanych diet jest dla Ciebie wskazana.
Autor: Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Wydanie: 1
Rok wyd: 2020
Ilość stron: 304
Format: 16,5 x 20,5 cm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
ISBN: 978-83-66380-46-2
Autor: Borawska Maria Halina, Malonowska Magdalena Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 120 Format: 14,0 x 20,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3865-1
Autor: Aleksandra Cichocka
Wydanie: 1
Rok wyd: 2023
Ilość stron: 26
Format: 17,0 x 24,0 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-67696-03-6
Seria: Udar-Wracamy do zdrowia