Autor: Zitelli Basil J., McIntire Sara C., Nowalk Andrew Wydanie: 1 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 534 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7609-930-9
Autor: Zitelli B. J., McIntire S. C., Nowalk A. J., (red. Wydanie: 1 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 470 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7609-934-7
W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2
uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób
sercowo-naczyniowych.
Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak komponować
posiłki, aby obniżyć ich indeks glikemiczny, jakiego dokonywać wyboru produktów
i technik kulinarnych w celu obniżenia IG, jakie produkty
wykorzystywać, aby dieta zawierała mało nasyconych kwasów tłuszczowych,a dużo
antyoksydantów i błonnika. Podpowiadają, jak urozmaicać posiłki, jak
zwiększyć spożycie warzyw, również strączkowych oraz ryb (zwłaszcza tłustych
morskich), jak wkomponować do potraw fermentowane napoje mleczne, czyli jogurt,
kefir i maślankę, a także włączyć orzechy i nasiona oraz zioła
i przyprawy (zamiast soli), Jadłospisy te są przykładem, jak sprawić, aby
dieta w cukrzycy, również ta o obniżonej kaloryczności, była smaczna
i atrakcyjna.
Jeśli masz nadwagę, zwiększ aktywność fizyczną
i zastosuj dietę o obniżonej kaloryczności. Lekarz doradzi Ci, która
z zaproponowanych diet jest dla Ciebie wskazana.
Autor: Praca zbiorowa Wydanie: 2 Rok wyd: 2017 Ilość stron: 32 Format: 14,5 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-8114-103-1 Seria: Porady lekarza rodzinnego
Autor: Middleton Kate, Smith Jane Rok wyd: 2011 Ilość stron: 104 Format: 12,0 x 18,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7660-244-8 Seria: Pierwsze kroki do...
Autor: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. Wydanie: 6 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 160 Format: 20,5 x 28,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4444-7