W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2
uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób
sercowo-naczyniowych.
Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak komponować
posiłki, aby obniżyć ich indeks glikemiczny, jakiego dokonywać wyboru produktów
i technik kulinarnych w celu obniżenia IG, jakie produkty
wykorzystywać, aby dieta zawierała mało nasyconych kwasów tłuszczowych,a dużo
antyoksydantów i błonnika. Podpowiadają, jak urozmaicać posiłki, jak
zwiększyć spożycie warzyw, również strączkowych oraz ryb (zwłaszcza tłustych
morskich), jak wkomponować do potraw fermentowane napoje mleczne, czyli jogurt,
kefir i maślankę, a także włączyć orzechy i nasiona oraz zioła
i przyprawy (zamiast soli), Jadłospisy te są przykładem, jak sprawić, aby
dieta w cukrzycy, również ta o obniżonej kaloryczności, była smaczna
i atrakcyjna.
Jeśli masz nadwagę, zwiększ aktywność fizyczną
i zastosuj dietę o obniżonej kaloryczności. Lekarz doradzi Ci, która
z zaproponowanych diet jest dla Ciebie wskazana.
Autor: Jarosz Mirosław, Dzieniszewski Jan Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 164 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3889-7 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca
Autor: Jarosz Mirosław, Dzieniszewski Jan Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 116 Format: 14,4 x 20,4 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3775-3 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca