Niniejsza publikacja przedstawia korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na
przeciwdziałanie chorobom metabolicznym powodowanych miażdżycą (takim jak zawały
serca, udary mózgu, nadciśnienie tętnicze) oraz otyłością i cukrzycą. Nie znaczy
to jednak, że dieta ta nie może być także pomocna w profilaktyce innych chorób
dietozależnych, jak niektóre nowotwory, schorzenia układu nerwowego i oczu czy
osteoporoza.
Spis treści:
Przedmowa
- Co to jest dieta śródziemnomorska
- Skuteczność diety śródziemnomorskiej w profilaktyce zawałów serca i
cukrzycy typu 2. Obserwacje kliniczne
- Skuteczność odżywiania się zbliżonego do diety śródziemnomorskiej wobec
epidemii chorób sercowo-naczyniowych
- Zastosowanie diety śródziemnomorskiej w otyłości i cukrzycy typu 2
- Zastosowanie zasad zdrowego żywienia w praktyce
- Dieta śródziemnomorska w praktyce
- Propozycje jadłospisów
- Wymienniki węglowodanowe
- Przepisy kulinarne