Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i
może pozostać nierozpoznana bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków.
Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać
zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką
wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy
żółciowej należą między innymi: nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie,
otyłość i - paradoksalnie - gwałtowne odchudzanie.
Poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia - co jeść, a jakich
potraw unikać - aby zapobiec dolegliwościom lub doprowadzić do zmniejszenia
kamieni.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu
Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i
lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści:
- Wprowadzenie
- Kamica żółciowa - problem zdrowotny i społeczny
- Częstość występowania kamicy żółciowej
- Czynniki ryzyka kamicy żółciowej
- Rozpoznawanie kamicy żółciowej
- Zapobieganie kamicy żółciowej
- Leczenie zachowawcze kamicy pęcherzyka żółciowego
- Chirurgiczne i endoskopowe leczenie kamicy żółciowej
- Kamica żółciowa a ciąża
- Zalecenia żywieniowe i styl życia osób z kamicą
żółciową
- Wykaz produktów zalecanych i niezalecanych w kamicy
żółciowej
- Przykładowe jadłospisy
- Zalecenia żywieniowe dla chorych po wycięciu
pęcherzyka żółciowego
Piśmiennictwo