• Banner

  • NFZ

Indeks: 16221-1

Wydawnictwo: Górnicki Wydawnictwo Medyczne

Badanie w lampie szczelinowej

Autor: Ledford Janice K., Sanders Valerie, (red. pol.) Mi Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 164 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-61257-45-5 Seria: Podstawy Okulistyki

Cena 99,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 3581-1

Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe

Mózg a zachowanie

Autor: Górska Teresa, Grabowska Anna, Zagrodzka Jolanta Wydanie: 3 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 668 Format: 16,5 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-14447-0

Cena 99,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie
Wszystkie bestsellery
Kamica żółciowa Porady lekarzy i dietetyków
  • Kamica żółciowa Porady lekarzy i dietetyków

Kamica żółciowa Porady lekarzy i dietetyków

9175-1
  • Autor: Jarosz Mirosław, Dzieniszewski Jan
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2018
  • Ilość stron: 120
  • Format: 14,0 x 20,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 83-200-3206-7
  • Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca
  • 39,00 zł
    Brutto
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy żółciowej należą między innymi: nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, otyłość i - paradoksalnie - gwałtowne odchudzanie.

    Poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia - co jeść, a jakich potraw unikać - aby zapobiec dolegliwościom lub doprowadzić do zmniejszenia kamieni.

    Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.



    Spis treści:
    1. Wprowadzenie
    2. Kamica żółciowa - problem zdrowotny i społeczny
    3. Częstość występowania kamicy żółciowej
    4. Czynniki ryzyka kamicy żółciowej
    5. Rozpoznawanie kamicy żółciowej
    6. Zapobieganie kamicy żółciowej
    7. Leczenie zachowawcze kamicy pęcherzyka żółciowego
    8. Chirurgiczne i endoskopowe leczenie kamicy żółciowej
    9. Kamica żółciowa a ciąża
    10. Zalecenia żywieniowe i styl życia osób z kamicą żółciową
    11. Wykaz produktów zalecanych i niezalecanych w kamicy żółciowej
    12. Przykładowe jadłospisy
    13. Zalecenia żywieniowe dla chorych po wycięciu pęcherzyka żółciowego

    Piśmiennictwo

    Szczegóły produktu
    PZWL
    9175-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Śledź nas na Facebooku