Praktyczny poradnik zawierający najnowsze informacje na temat najczęściej
występujących zatruć bakteryjnych, wirusowych oraz chorób pasożytniczych
przewodu pokarmowego. Znajdziesz tu najważniejsze wiadomości o salmonelli, E.
coli, gronkowcach, zatruciu jadem kiełbasianym, listeriozie, wirusowym zapaleniu
wątroby typu A, rotawirusach, zatruciach grzybami i mikotoksynami, zatruciu
alkoholem etylowym, tasiemczycach, włośnicy, motylicy wątrobowej, glistnicy,
owsicy, biegunce i Helicobacter pylori. Znajdziesz tu przyczyny zatruć,
informacje o profilaktyce, wskazówki, jak postępować, co jeść, a czego nie
jeść.
Spis treści:
- Co to są zatrucia pokarmowe?
- Co powoduje zatrucia pokarmowe?
- Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym?
- Zatrucia bakteryjne
- Zatrucia wirusowe
- Zatrucie grzybami i mikotoksynami
- Zatrucie alkoholem etylowym
- Choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego
- Postępowanie przy biegunce
- Dieta przy biegunce
- Biegunka podróżnych
- Helicobacter pylori
- Probiotyki