Hipokrates, zwany ojcem medycyny, twierdził, że wszystkie choroby mają swój
początek w jelitach. Od czasów Hipokratesa upłynęło wiele wieków, ale jego słowa
nie straciły na znaczeniu, gdyż nie ma mowy o zdrowiu bez zdrowego przewodu
pokarmowego.
Często słyszy się powiedzenie `Jesteś tym, co zjadasz` Doktor Cabot nie
zgadza się z takim stawianiem sprawy, można, bowiem przestrzegać dobrej diety,
ale jeśli wątroba, trzustka, żołądek czy jelita nie funkcjonują prawidłowo,
wtedy nie wykorzystujemy optymalnie składników odżywczych zawartych w zdrowym
pokarmie.
Autorka przedstawia w książce wyniki najnowszych badań i metody pokonywania
powszechnych problemów z jelitami, takich jak uciążliwe gazy i wzdęcia, cuchnący
oddech, zespół jelita drażliwego, zaparcia, pasożyty, kandydoza, wrzodziejące
zapalenie okrężnicy, refluks przełykowy, zgaga, osłabione trawienie,
nietolerancja glutenu, alergie pokarmowe, zespół nieszczelnego jelita,
schyłkowość jelit, zaburzenie pracy trzustki i wiele innych.
W książce tej znajdziemy 150 przepisów na potrawy przyjazne dla jelit,
smaczne śniadania, obiady i kolacje oraz przekąski i łakocie. W publikacji nie
zabrakło też przepisów na potrawy bez glutenu, mleka, orzechów i cukru, z myślą
o osobach o delikatnym żołądku, a także informacji o diecie zawierającej mało
substancji określanych skrótem FODMAP.
Spis treści:
- Czym jest układ trawienny
- Metody łagodzenia wszelkich rodzajów zaburzeń pracy jelit
- Zaburzenia jelitowe
- Zaburzenia trawienne i powiązane z układem trawienia
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
- Przepisy