Tylko 1% genów w ustroju człowieka należy do jego genomu. Pozostałe 99% –
te należące do drobnoustrojów – nieustannie się zmienia. Każdego ranka jesteś
zatem kimś innym. Czy te masy bakterii sterują twoim mózgiem? Odpowiedź
brzmi: tak! Jelitowa flora bakteryjna potrafi wpływać na twoje zachowania,
decyzje i upodobania oraz kształtować nastroje. W tej książce autorzy
wywracają do góry nogami (dosłownie) obowiązujące schematy. Ujawniają, jakie
znaczenie dla zdrowia, w tym psychicznego, ma praca jelit i to, co jesz oraz jak
działa oś mózgowo-jelitowa. Pomagają w dokonywaniu właściwych wyborów
żywieniowych. Prezentują produkty spożywcze najwłaściwsze dla jelit, w tym
psychobiotyki, dzięki którym możesz wieść szczęśliwsze i zdrowsze życie. Bo
porządek w brzuchu potrafi nie tylko zapewnić ci lepszy humor, ale także
usprawnić myślenie, poprawić pamięć oraz rozprawić się z depresjami i stanami
lękowymi, a także szeregiem schorzeń, jak choroby Parkinsona i Alzheimera,
nieswoiste zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego, otyłość, łuszczyca,
egzema, zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane czy autyzm. Książka zgłębia
tajniki zdumiewającej komunikacji brzucha z mózgiem (i na odwrót), ujawnia, jak
nad nią zapanować oraz jak łatwo i bezpiecznie przeciągnąć naturę na swoją
stronę. Okazuje się, że kontrolę nad własnym ciałem można przywrócić zwykłą,
naturalną dietą uzupełnioną określonymi mikrobiologicznymi produktami
spożywczymi i suplementami. U zdumiewająco wielu osób taka zmiana bywa równie
skuteczna jak leczenie. To zadziwiająca opowieść o tym, jak drobnoustroje
oddziałują na twój umysł. To psychobiotyczna rewolucja.
Autor: Jamie Koufman, Jordan Stern, Marc Michel BauerWydanie: 1Rok wyd: 2020Ilość stron: 278Format: 14,5 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-8168-664-8
Autor: Jarosz Mirosław, Dzieniszewski Jan Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 120 Format: 14,0 x 20,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-3206-7 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca