Autor: Lindsay K. W., Bone I., Fuller G., (red. pol.) Koz Wydanie: 2 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 576 Format: 20,0 x 29,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-863-0 Seria: Podręczników ilustrowanych
„Jesteś bardziej bakterią niż człowiekiem”, „Mikroby nadchodzą”, „Bakterie
rządzą naszymi myślami”, „Twój drugi mózg” Nagłówki artykułów na temat
bakterii żyjących z organizmie człowieka mówią same za siebie. Jesteśmy
zafascynowani drobnoustrojami zasiedlającymi organizm ludzki – z jednej strony
odczuwając lęk jak przed „Obcym”, z drugiej ciekawość. Trudno się temu dziwić,
ponieważ coraz większa jest świadomość, w jak dużym stopniu od równowagi
pomiędzy korzystnymi i szkodliwymi drobnoustrojami zależy nasze zdrowie –
odporność, samopoczucie, masa ciała, występowanie chorób przewlekłych. Czym
jest mikrobiom jelitowy? Czy nami rządzi? Kiedy może nam pomóc zachować zdrowie,
a kiedy zaszkodzić? Czy ludzie różnią się między sobą florą jelitową? Dlaczego i
jakie to ma konsekwencje? Niniejsza książka, stworzona wraz z najwyższej
klasy specjalistami w dziedzinie wiedzy o zdrowiu i chorobach naszych jelit,
jest pierwszą polską odpowiedzią na lawinowo wzrastające zainteresowanie tym
tematem. Jest to przystępnie podana, praktyczna wiedza, którą każdy z nas może
zastosować, by żyć lepiej i zdrowiej.
Autor: Jarosz Mirosław, Dzieniszewski Jan Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 116 Format: 14,4 x 20,4 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3775-3 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca
Autor: Kimberly A. Tessmer
Wydanie: 2
Rok wyd: 2022
Ilość stron: 184
Format: 14,5 x 20,5 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-67137-96-6
Seria: Leczenie odżywianiem