Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a
jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na
uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku
Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak
komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki
odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można
bezpiecznie zażywać.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu
Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i
lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści:
Wprowadzenie
- Co to jest celiakia?
- Częstość występowania celiakii w populacji
- Jakie są objawy kliniczne celakii?
- Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii?
- Leczenie celakii
- Rokowania
- Produkty spożywcze bezglutenowe
- Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w
celakii
- Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią
- Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii
- Leki a dieta bezglutenowa
Piśmiennictwo