Witaminy stanowią bardzo ważną grupę związków potrzebnych do prawidłowego
przebiegu wielu czynności życiowych organizmu. Mimo, że witaminy znajdują się w
pokarmach w minimalnej ilości i nie dostarczają organizmowi ani jednej kalorii,
organizm nasz nie może bez dostatecznego ich dopływu normalnie się rozwijać i
funkcjonować. Urozmaicone pożywienie zazwyczaj zapewnia potrzebne ilości
witamin, co pozwala na normalne funkcjonowanie organizmu. Dlatego ważne jest
właściwe żywienie zawierające dużą ilość surowych warzyw i owoców, soków
owocowych lub owocowo-warzywnych a także stosowanie preparatów witaminowych.
Autorki zwracają uwagę na witaminy w diecie z punktu prawidłowego układania
jadłospisów i postępowania dietetycznego.
Spis treści:Wprowadzenie
Witaminy - ich rola w żywieniu i zachowaniu zdrowia
- Witamina A i B-karoten
- Witamina E
- Witamina C (kwas askorbinowy)
- Tiamina (witamina B1)
- Ryboflawina (witamina B2)
- Niacyna (witamina PP)
- Witamina B6
- Foliany
- Witamina B12
- Witamina K
- Zawartość witamin w produktach i straty w procesach przygotowywania
żywności
Podsumowanie
Piśmiennictwo
Tabele zawartości witamin w produktach spożywczych i potrawach
Skorowidz