Dietetyka sportowa to dziedzina, która szybko się rozwija, a wiedza na jej
temat powinna być stale aktualizowana. W książce autorstwa Justyny Mizery i
Krzysztofa Mizery zamieszczono najnowsze informacje dotyczące węglowodanów,
białek, tłuszczów, płynów oraz suplementów. Wszystko to wsparte jest sporą dawką
wiadomości o fizjologii sportu, niezbędnych do zrozumienia wielu zjawisk
związanych z trawieniem, przyswajaniem składników i działaniem poszczególnych
diet. Pozycja ta – na podstawie nowych badań naukowych i wieloletniego
doświadczenia autorów w pracy ze sportowcami – obala także wiele mitów krążących
wśród osób podejmujących aktywność fizyczną (np. ten, że laktoza powoduje skok
cukru we krwi).
Dietetyka sportowa stanowi solidne połączenie teorii z
praktyką. Zawiera mnóstwo użytecznych, popartych wiedzą i doświadczeniem
wskazówek, które czytelnik będzie mógł wykorzystać.
Autorzy książki to cenieni i znani m.in. z programów TVN, TVP oraz Polsat
News polscy specjaliści, pracujący z czołowymi sportowcami różnych dyscyplin. Od
2008 roku pomagają w przygotowaniach olimpijczykom, ponad 30 medalistom
mistrzostw świata i Europy, a także osobom amatorsko uprawiającym sport,
dzieciom i osobom otyłym. Przez te lata skomponowali ponad 1000 unikatowych
diet.
Książka jest doskonałą pozycją dla każdego, kto interesuje się dietetyką w
aktywności fizycznej i zdrowym żywieniem z praktycznego punktu widzenia. Jej
niewątpliwą zaletę stanowi fakt, że ważne i nie zawsze proste kwestie opisywane
są w sposób przystępny dla każdego. Polecamy ją dietetykom, studentom,
sportowcom, trenerom, fizjoterapeutom oraz pasjonatom, zarówno tym
początkującym, jak i zaawansowanym.
Spis treści:
Wstęp
- Jak i skąd organizm pozyskuje energię?
- Węglowodany
- Białko
- Tłuszcze
- Płyny (woda, napoje, soki)
- Suplementy diety
- Diety
- Przepisy