W dzisiejszych czasach otaczają nas niezdrowe dodatki, fast foody, produkty
sprzyjające otyłości. Publikacja od PZWL sprawi, że inaczej spojrzymy na nasze
codzinne menu, nauczymy się prawidłowo wybierać wśród dostępnych produktów,
starcimy zbędne kilogramy i poszerzymy swoją wiedzę na temat diety
bezglutenowej.
W książce zostały omówione właściwości glutenu, zasady diety bezglutenowej,
sposoby układania menu, a także samodzielnego przygotowywania potraw. Ponadto
publikacja została wzbogacona o tabele z wartością energetyczną i zawartością
składników odżywczych w poszczególnych produktach oraz o informacje z zakresu
wartości i sposobów znakowania gotowych produktów niezawierających glutenu.
Spis treści:
- Kiedy i komu potrzebna jest dieta bezglutenowa? Choroby zależne od
glutenu
- Chemiczne właściwości glutenu
- Zasady układania diety bezglutenowej i jej akceptacja
- Dieta bezglutenowa w świetle zaleceń żywieniowych
- Rośliny naturalne bezglutenowe - wartość odżywcza i zastosowanie
- Wymagania dla produktów bezglutenowych. Informacja dla konsumenta
- Zmiany zachodzące w żywności podczas jej wytwarzania i przechowywania
- Praktyczne wskazówki i porady
- Charakterystyka wartości odżywczej poduktów bezglutenowych
- Wykaz przybliżonych miar i wag wybranych produktów