Diety oczami naukowców prezentuje proste sposoby pozwalające przestawić się
na zdrowy styl życia i odchudzanie uczynić skuteczniejszym, co jest szczególnie
trudne w epoce spełniania zachcianek.
Książka bazuje na najnowszych badaniach przeprowadzonych przez specjalistów z
Polski i ze świata. Opisuje również diety stosowane przez naszych praprzodków
sprzed milionów lat i diety odchudzające stosowane przez nasze prababcie i
babcie często współcześnie zapomniane.
Omawia czynniki sprzyjające otyłości, trendy obowiązujące w dietetyce oraz
wskazuje na diety przyszłości.
W publikacji uwzględniono też antydiety, których najlepiej wystrzegać się,
ponieważ grożą poważnymi chorobami, a w niektórych przypadkach nawet śmiercią.
Celem niniejszej książki jest propagowanie naukowo popartej wiedzy na temat
żywienia i odchudzania w ramach walki z plagą otyłości, szerzącą się wśród coraz
większej liczby ludności.
Krystyna Monk (ur. 1972) z wykształcenia jest historykiem, a z zawodu
dziennikarką. Od wielu lat zajmuje się tematyką medyczną. Opisuje wyniki i
kontrowersje w badaniach naukowych przeprowadzanych przez naukowców z całego
świata.
Spis treści:
- Diety z przeszłości
- Mity dotyczące odchudzania
- Czynniki sprzyjające tyciu
- Geny związane z otyłością
- Otyłość u zwierząt
- Cena otyłości - otyłość w liczbach
- Czynniki pomagające schudnąć
- Rola aktywności fizycznej w odchudzaniu
- Skutki otyłości
- Otyłość u dzieci
- Dieta kobiet w ciąży
- Diety w ocenie naukowców
- Trendy w świecie diet
- Dieta przyszłości
- Mężczyzna na diecie
- Dieta a nowotwory
- Wpływ wybranych produktów żywnościowych na zdrowie
- Diety groźne dla zdrowia