• Banner

  • NFZ

Wszystkie bestsellery
Bezpieczeństwo żywnościowe strategiczną potrzebą ludzkości
  • Bezpieczeństwo żywnościowe strategiczną potrzebą ludzkości

Bezpieczeństwo żywnościowe strategiczną potrzebą ludzkości

16667-1
  • Autor: Małysz Jerzy
  • Wydanie: 2
  • Rok wyd: 2008
  • Ilość stron: 266
  • Format: 17,0 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-60197-58-5
  • 26,25 zł
    Brutto
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    "Żywność została uznana przez ekologów za najczulszy miernik czystości środowiska człowieka. Uwzględniać wskazania tego miernika to m.in. zabiegać już dziś o przyszłe bezpieczeństwo żywnościowe.

    Wzajemny związek bezpieczeństwa żywnościowego i innych form potrzeby bezpieczeństwa polega na sprzężeniu zwrotnym. Potrzeba bezpieczeństwa żywnościowego może być bowiem zaspokojona tylko w przypadku jednoczesnego zaspokojenia potrzeby bezpieczeństwa: 1) ekonomicznego całego społeczeństwa, poszczególnych jego grup oraz wszystkich gospodarstw domowych; 2) socjalnego, zwłaszcza problemowych grup społecznych i niskodochodowych gospodarstw domowych; 3) ekologicznego, zagwarantowanego przez wytwarzanie żywności w zdrowym środowisku za pomocą technologii o minimalnym stopniu chemizacji; 4) energetycznego, jako że energia jest kluczowym czynnikiem w gospodarce żywnościowej.

    Zadaniem tej książki jest przekonanie Czytelników, że produkcja, podział, wymiana i konsumpcja żywności są ściśle związane z polityką. Natomiast polityków, jeśli znajdą się w gronie Czytelników, pragnąłbym przekonać o ważności koncepcji bezpieczeństwa żywnościowego."

    Autor



    Spis treści:

    Wstęp

     

    I. ŻYWNOŚĆ - DOBRO SZCZEGÓLNE

    1. Miejsce żywności w strukturze potrzeb
    2. Co to jest żywność?
    3. Energia i białko, czyli ile ludzie jedzą Co wybieramy i dlaczego
    4. Decyduje ekonomia
    5. Dlaczego niedobre jest miłe?

     

    II. ŻYWNOŚĆ - ŻYWIENIE - POLITYKA

    1. Niedostatki samowystarczalności żywnościowej
    2. Co to jest bezpieczeństwo żywnościowe
    3. Samowystarczalność a bezpieczeństwo żywnościowe
    4. Czy żywność może być bronią?
    5. Problem żywnościowy - problemem globalnym
    6. Globalizacja a bezpieczeństwo żywnościowe
    7. Polityka żywnościowa
    8. Polityka żywnościowa w warunkach integracji gospodarczej
    9. Projekcja sytuacji żywnościowej świata

     

    Zakończenie

    Bibliografia

    Spis tabel

    Spis rycin

    Szczegóły produktu
    Druk Tur
    16667-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 14693-1

    Wydawnictwo: Uniwersytet Rzeszowski

    Ocena żywności i żywienia

    Autor: (red.) Zin Marek Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 344 Format: 16,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7338-490-3

    Cena 35,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Śledź nas na Facebooku