• anty

Indeks: 17893-1

Wydawnictwo: Górnicki Wydawnictwo Medyczne

Badania obrazowe w okulistyce

Autor: Wolffsohn J. S., (red. pol.) Wylęgała Edward Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 158 Format: 12,0 x 18,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-61257-78-3

Cena 85,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
Bezpieczeństwo żywnościowe strategiczną potrzebą ludzkości
  • Bezpieczeństwo żywnościowe strategiczną potrzebą ludzkości

Bezpieczeństwo żywnościowe strategiczną potrzebą ludzkości

16667-1
  • Autor: Małysz Jerzy
  • Wydanie: 2
  • Rok wyd: 2008
  • Ilość stron: 266
  • Format: 17,0 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-60197-58-5
  • 26,25 zł
    Brutto
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    "Żywność została uznana przez ekologów za najczulszy miernik czystości środowiska człowieka. Uwzględniać wskazania tego miernika to m.in. zabiegać już dziś o przyszłe bezpieczeństwo żywnościowe.

    Wzajemny związek bezpieczeństwa żywnościowego i innych form potrzeby bezpieczeństwa polega na sprzężeniu zwrotnym. Potrzeba bezpieczeństwa żywnościowego może być bowiem zaspokojona tylko w przypadku jednoczesnego zaspokojenia potrzeby bezpieczeństwa: 1) ekonomicznego całego społeczeństwa, poszczególnych jego grup oraz wszystkich gospodarstw domowych; 2) socjalnego, zwłaszcza problemowych grup społecznych i niskodochodowych gospodarstw domowych; 3) ekologicznego, zagwarantowanego przez wytwarzanie żywności w zdrowym środowisku za pomocą technologii o minimalnym stopniu chemizacji; 4) energetycznego, jako że energia jest kluczowym czynnikiem w gospodarce żywnościowej.

    Zadaniem tej książki jest przekonanie Czytelników, że produkcja, podział, wymiana i konsumpcja żywności są ściśle związane z polityką. Natomiast polityków, jeśli znajdą się w gronie Czytelników, pragnąłbym przekonać o ważności koncepcji bezpieczeństwa żywnościowego."

    Autor



    Spis treści:

    Wstęp

     

    I. ŻYWNOŚĆ - DOBRO SZCZEGÓLNE

    1. Miejsce żywności w strukturze potrzeb
    2. Co to jest żywność?
    3. Energia i białko, czyli ile ludzie jedzą Co wybieramy i dlaczego
    4. Decyduje ekonomia
    5. Dlaczego niedobre jest miłe?

     

    II. ŻYWNOŚĆ - ŻYWIENIE - POLITYKA

    1. Niedostatki samowystarczalności żywnościowej
    2. Co to jest bezpieczeństwo żywnościowe
    3. Samowystarczalność a bezpieczeństwo żywnościowe
    4. Czy żywność może być bronią?
    5. Problem żywnościowy - problemem globalnym
    6. Globalizacja a bezpieczeństwo żywnościowe
    7. Polityka żywnościowa
    8. Polityka żywnościowa w warunkach integracji gospodarczej
    9. Projekcja sytuacji żywnościowej świata

     

    Zakończenie

    Bibliografia

    Spis tabel

    Spis rycin

    Szczegóły produktu
    Druk Tur
    16667-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 19072-1

    Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner

    Dietetyka i żywienie kliniczne

    Autor: Payne Anne, Barker Helen, (red. pol.) Chojnacki Ja Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 324 Format: 20,5 x 29,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-957-6

    Cena 132,61 zł Cena podstawowa 149,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 0826-1

    Wydawnictwo: Continuo

    Domowe żywienie pozajelitowe

    Autor: (red.) Karwowska K., Kunecki M., Zmarzły A. Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 140 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62182-47-3

    Cena 54,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 5181-1

    Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe

    Edukacja żywieniowa

    Autor: Isobel R.Contento Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 960 Format: 20,5 x 28,5 cm Oprawa: miêkka ISBN: 978-83-01-19857-2

    Cena 199,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 20370-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Nutrigenomika

    Autor: Agata ChmurzyńskaWydanie: 1Rok wyd: 2022Ilość stron: 252Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-22335-9

    Cena 122,32 zł Cena podstawowa 139,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 1202-1

    Wydawnictwo: Uniwersytet Rzeszowski

    Dietetyka Wybrane

    Autor: Bilek M., Pasternakiewicz A., Typek J. Wydanie: 1 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 160 Format: 16,0 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7996-057-6

    Cena 19,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Śledź nas na Facebooku