Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja
ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w
2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej
populacji. Wymusza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w
kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami
ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych.
Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego
w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło
informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem
geriatrycznym.
Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki
Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały
uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne
zalecenia towarzystw naukowych.
Autor: Hager Klaus, Krause Olaf Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 200 Format: 14,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-66067-51-6 Seria: ESSENTIALS
Autor: (red.) Chororstowska-Wynimko J., Franczuk M. Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 186 Format: 17,0 x 24,5 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7609-846-3
Autor: (red.) Cybulski Mateusz, Waszkiewicz Napoleon Wydanie: 1 Rok wyd: 2017 Ilość stron: 344 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5318-0
Autor: Krzyżowski Janusz Wydanie: 2 Rok wyd: 2004 Ilość stron: 340 Format: 14,5 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-89745-20-8 Seria: Z gabinetu prywatnego