Książka "Dietetyka w chirurgii bariatrycznej" dotyczy dynamicznie
rozwijającej się, zarówno w Polsce jak i zagranicą, dziedziny medycyny, oraz
ważnego zagadnienia zdrowia publicznego czyli stale rosnącej częstości otyłości
i jej powikłań oraz nowoczesnych i skutecznych metod jej leczenia jakimi
są operacje bariatryczne. Publikacja stanowi kompleksowy przegląd zagadnień z
zakresu chirurgii bariatrycznej: od problematyki otyłości i związanych z nią
zaburzeń metabolicznych, poprzez rodzaje operacji bariatrycznych, ich wady i
zalety, po dokładny opis postępowania dietetycznego, będącego kluczowym
elementem okresu pooperacyjnego. Jest jedyną tego typu pozycją na rynku
wydawniczym, podsumowującą aktualne informacje oraz międzynarodowe wytyczne, a
także ukazującą doświadczenia znakomitych specjalistów w tej dziedzinie w
Polsce.
Książka może być przydatna dla wielodyscyplinarnych zespołów sprawujących
opiekę nad pacjentem bariatrycznym, m.in. dietetyków, fizjoterapeutów,
psychologów, jak również dla lekarzy rodzinnych, pod opieką których często
pozostają osoby po operacjach bariatrycznych.