• Banner

  • NFZ

Indeks: 19281-1

Wydawnictwo: Roztoczańska Szkoła Ultrasonografii

Choroby trzustki w obrazach USG, EUS I TK

Autor: Gierbliński I., Degowska M., Stobiński M., Malibor Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 130 Format: 21,5 x 30,5 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-933378-0-4 Seria: Praktyczna Ultrasonografia

Cena 120,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
Dietoterapia t. 1
  • Dietoterapia t. 1

Dietoterapia t. 1

14682-1
  • Autor: Bawa, Gajewska, Kozłowska, Lange
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2009
  • Ilość stron: 228
  • Format: 17,0 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7583-088-0
  • 39,50 zł
    Brutto
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Postęp w dziedzinie wiedzy na temat roli żywienia w zdrowiu i chorobie człowieka związany jest z rozwojem wielu dziedzin nauki, takich jak: biochemia, fizjologia, genetyka czy nauk rolniczych. Odpowiednie postępowanie dietetyczne jest niejednokrotnie integralnym, a nawet wyłącznym elementem terapii wielu jednostek chorobowych.

    Niniejszy podręcznik jest efektem pracy zespołu pracowników Zakładu Dietetyki, Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Przedstawione w nim zagadnienia są przedmiotem nauczania w ramach przedmiotu dietoterapia. Zawiera on informacje dotyczące ustalania zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych, a także zastosowania indeksu glikemicznego w dietoterapii. Spośród chorób przewodu pokarmowego opisano w nim postępowanie dietetyczne w takich schorzeniach, jak:: nieswoiste stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, marskość wątroby oraz ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Przedstawiono również postępowanie dietetyczne w przewlekłych schorzeniach nerek, zarówno gdy zachowana jest jeszcze funkcja tego narządu, jak i w trakcie leczenia nerkozastęp-czego. Omówiono dietoterapię zespołu metabolicznego, dny moczanowej, postępowanie żywieniowe u osób, u których występuje nadwrażliwość pokarmowa, żywienie w chorobach nowotworowych oraz znaczenie składników żywności w rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych



    Spis treści:

    Przedmowa

    1. Ustalanie zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych
    2. Postępowanie dietetyczne w nadwrażliwościach pokarmowych
    3. Leczenie dietetyczne nieswoistych stanów zapalnych jelit
    4. Postępowanie dietetyczne u osób z zespołem jelita drażliwego
    5. Zasady postępowania dietetycznego w marskości wątroby
    6. Postępowanie dietetyczne w schorzeniach trzustki
    7. Przewlekła choroba nerek - okres leczenia zachowawczego
    8. Przewlekła choroba nerek - okres leczenia nerkozastępczego
    9. Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego - choroba Parkinsona i choroba Alzheimera
    10. Dietoterapia zespołu metabolicznego
    11. Dna moczanowa
    12. Żywienie w chorobach nowotworowych
    13. Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii chorób dietozależnych
    Szczegóły produktu
    SGGW
    14682-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 0798-3

    Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

    Superdieta RX

    Autor: Steven G. Pratt, Kathy Matthews Rok wyd: 2004 Ilość stron: 236 Format: 16,0 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-7337-873-1

    Cena 19,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 1608-1

    Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (dawniej Akade

    Zmysły a jakość żywności i żywienia

    Autor: (red.) Gawęcki Jan, Baryłko-Pikielna Nina Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 192 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7160-773-8

    Cena 39,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 19072-1

    Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner

    Dietetyka i żywienie kliniczne

    Autor: Payne Anne, Barker Helen, (red. pol.) Chojnacki Ja Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 324 Format: 20,5 x 29,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-957-6

    Cena 132,61 zł Cena podstawowa 149,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 1100-1

    Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (dawniej Akade

    Woda w żywieniu i jej źródła

    Autor: (red.) Brzozowska Anna, Gawęcki Jan Wydanie: 2 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 148 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7160-774-5

    Cena 37,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Śledź nas na Facebooku