Postęp w dziedzinie wiedzy na temat roli żywienia w zdrowiu i chorobie
człowieka związany jest z rozwojem wielu dziedzin nauki, takich jak: biochemia,
fizjologia, genetyka czy nauk rolniczych. Odpowiednie postępowanie dietetyczne
jest niejednokrotnie integralnym, a nawet wyłącznym elementem terapii wielu
jednostek chorobowych.
Niniejszy podręcznik jest efektem pracy zespołu pracowników Zakładu
Dietetyki, Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
SGGW w Warszawie. Przedstawione w nim zagadnienia są przedmiotem nauczania w
ramach przedmiotu dietoterapia. Zawiera on informacje dotyczące ustalania
zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych, a także
zastosowania indeksu glikemicznego w dietoterapii. Spośród chorób przewodu
pokarmowego opisano w nim postępowanie dietetyczne w takich schorzeniach, jak::
nieswoiste stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, marskość wątroby oraz
ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Przedstawiono również postępowanie
dietetyczne w przewlekłych schorzeniach nerek, zarówno gdy zachowana jest
jeszcze funkcja tego narządu, jak i w trakcie leczenia nerkozastęp-czego.
Omówiono dietoterapię zespołu metabolicznego, dny moczanowej, postępowanie
żywieniowe u osób, u których występuje nadwrażliwość pokarmowa, żywienie w
chorobach nowotworowych oraz znaczenie składników żywności w rozwoju schorzeń
neurodegeneracyjnych
Spis treści:
Przedmowa
- Ustalanie zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych
- Postępowanie dietetyczne w nadwrażliwościach pokarmowych
- Leczenie dietetyczne nieswoistych stanów zapalnych jelit
- Postępowanie dietetyczne u osób z zespołem jelita drażliwego
- Zasady postępowania dietetycznego w marskości wątroby
- Postępowanie dietetyczne w schorzeniach trzustki
- Przewlekła choroba nerek - okres leczenia zachowawczego
- Przewlekła choroba nerek - okres leczenia nerkozastępczego
- Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych ośrodkowego
układu nerwowego - choroba Parkinsona i choroba Alzheimera
- Dietoterapia zespołu metabolicznego
- Dna moczanowa
- Żywienie w chorobach nowotworowych
- Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii chorób
dietozależnych