• Banner

  • NFZ

Wszystkie bestsellery
Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
  • Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

12252-1
  • Autor: (red.) Jarosz Mirosław, Bułhak-Jachymczyk Barbara
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2008
  • Ilość stron: 464
  • Format: 16,5 x 23,5 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-3421-9
  • 129,00 zł
    113,52 zł
    Brutto
    Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 129,00 zł
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.

    Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.

     

    Spis treści:

     

    1. Wprowadzenie
    2. Energia
    3. Białko
    4. Tłuszcze
    5. Cholesterol
    6. Węglowodany
    7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)
    8. Witaminy
    9. Składniki mineralne
    10. Woda i elektrolity
    11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym
    12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
    13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym
    14. Zastosowanie norm na energię w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
    15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności
    16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia
    17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym
    18. Żywność genetycznie zmodyfikowana - potencjalne źródło składników odżywczych w diecie

    Normy żywienia dla ludności Polski - tabele zbiorcze

    Skorowidz

    Szczegóły produktu
    PZWL
    12252-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 14693-1

    Wydawnictwo: Uniwersytet Rzeszowski

    Ocena żywności i żywienia

    Autor: (red.) Zin Marek Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 344 Format: 16,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7338-490-3

    Cena 35,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Śledź nas na Facebooku