„Vademecum żywienia człowieka” to wyjątkowa publikacja przedstawiająca
w bardzo syntetyczny sposób podstawową wiedzę z zakresu żywienia
człowieka. Większość treści jest ujęta w formie tabel i rycin, co
ułatwia przyswajanie wiedzy. Książka ta została napisana z myślą
o tych, którzy chcą szybko odnaleźć i usystematyzować niezbędne
wiadomości. Warto ją polecić uczniom szkół gastronomicznych (technik żywienia
i usług gastronomicznych, kelner, technik technologii żywności, ale także
kucharz i inne spokrewnione zawody), osobom przygotowującym się do
olimpiad, np. Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych czy Olimpiady
Wiedzy o Żywieniu i Żywności, jak też słuchaczom studiów wyższych
(medycznych i związanych z żywieniem), studiów podyplomowych,
dietetykom, lekarzom, nauczycielom oraz wszystkim, którzy interesują się zdrowym
stylem życia, w tym prawidłowym żywieniem.
Vademecum przedstawia
charakterystykę składników odżywczych (białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin,
składników mineralnych oraz wody), jak również fitozwiązków i substancji
antyodżywczych. Zostały w nim uwzględnione pojęcia energii, zapotrzebowania
energetycznego i wartości kalorycznej żywności. W książce znajdują się
również informacje o metodach sposobu żywienia, stanu odżywienia
i zasadach układania jadłospisów. Opisano tu wady i zalety diet
alternatywnych, w tym również różnych form wegetarianizmu. Czytelnicy
znajdą tu także zarys żywienia dietetycznego.
Atutem publikacji jest fakt, iż
została opracowana na podstawie szerokiego piśmiennictwa polskiego
i zagranicznego. Korzystanie z książki bardzo ułatwia znajdujący się
na końcu słownik pojęć.
Spis treści:
- Składniki odżywcze
- Eneria
- Inne składniki występujące w produktach żywnościowych
- Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
- Zasady układania jadłospisów
- Alternatywne sposoby odżywiania się
- Zarys żywienia dietetycznego