Nowoczesny, przejrzysty podręcznik akademicki, w którym omówiono
podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany
w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich
wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest
uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na
racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu
żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób
cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom współcześnie
stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom żywienia. Publikacja jest
przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych oraz nauki o zdrowiu
akademii medycznych, a także innych uczelni (np. uczelni rolniczych), które w
swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i
żywieniu.
Spis treści:
- Wstęp
- Podstawowe składniki odżywcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Przemiany składników odżywczych w organizmie człowieka
- Interakcje leków ze składnikami pożywienia
- Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności
- Podstawy racjonalnego żywienia
- Podstawy dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
- Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup
ludności