W podręczniku Autor przedstawia skomplikowane zagadnienia dotyczące oceny
stanu odżywiania, podaży składników odżywczych i prowadzenia oraz monitorowania
żywienia pozajelitowego i dojelitowego w sposób niezwykle prosty. Wynika to
zarówno z umiejętności dydaktycznych, jak i rozległej wiedzy oraz doświadczenia
zdobytego w ciągu wielu lat pracy z chorymi dziećmi. Podręcznik przyczyni się do
upowszechnienia wiedzy na temat leczenia żywieniowego wśród lekarzy i studentów
oraz pomoże w podejmowaniu decyzji, kiedy, jak i u kogo zastosować żywienie
pozajelitowe lub dojelitowe, które jest dziś nieodłącznym, chociaż często
niedocenionym elementem leczenia ciężko chorych.
Spis treści:- Wstęp
- Ocena stanu odżywienia pacjenta
- Składniki odżywcze diet enteralnych i roztworów do odżywiania
pozajelitowego
- Odżywianie dojelitowe
- Powikłania odżywiania dojelitowego
- Odżywianie pozajelitowe
- Obliczanie składu roztworów do odżywiania pozajelitowego
- Powikłania odżywiania pozajelitowego
- Monitorowanie prowadzonego leczenia żywieniowego