W książce omówione zostały zwięźle podstawy systemów zarządzania jakością,
systemu HACCP, prawa żywnościowego w UE i w Polsce oraz TQM. Analiza wpływu i
roli systemów zarządzania jakością na doskonalenie funkcji zarządzania stanowi
istotny i ważny wkład Autorki uzyskany przez badania ankietowe. Udokumentowany
został pozytywny wpływ systemów zarządzania na korzyści zewnętrzne i wewnętrzne,
w tym na dynamikę wybranych, istotnych wielkości ekonomicznych. Interesujące
jest także porównanie światowych doświadczeń funkcjonowania systemów zarządzania
jakością w Polsce, UE oraz Australii i Nowej Zelandii.
Książka powinna znaleźć szeroki krąg odbiorców nie tylko w środowisku
mleczarskim, lecz także w innych gałęziach przemysłu.
Spis treści:
- Systemy zarządzania jakością
- System HACCP jako przesłanka zapewnienia jakości w przemyśle
spożywczym
- Założenia do budowy modelu oceny przedsiębiorstw opartego na
benchmarkingu
- Rola systemów jakości w doskonaleniu procesu zarządzania w
przedsiębiorstwach
- Światowe doświadczenia w aspekcie funkcjonowania systemów zarządzania
jakością
- Podsumowanie
- Wnioski
Aneks
Literatura
Spis rysunków
Spis tabel