Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i
laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie
też zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży powikłanej cukrzycą,
niedokrwistością, ciążowym stanami nadciśnieniowymi, cholestazą, ze
współistniejącą otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, niewydolnością
nerek, chorobami nowotworowymi, po zabiegach bariatrycznych, po przeszczepieniu
narządów.
Spis treści:
1. Znaczenie prawidłowego żywienia kobiet podczas ciąży
2. Znaczenie
prawidłowego żywienia kobiet podczas laktacji
3. Zasady prawidłowego
żywienia kobiet w wieku rozrodczym
4. Zasady żywienia kobiet ciężarnych
5. Zasady żywienia kobiet karmiących piersią
6. Stosowanie suplementów
diety podczas ciąży i laktacji
7. Postępowanie w dolegliwościach typowych
dla ciąży
8. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z
niedokrwistością
9. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią będących
na dietach eliminacyjnych
10. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
piersią po operacji bariatrycznej
11. Żywienie kobiet ciężarnych i
karmiących piersią z cukrzycą
12. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
piersią z nadciśnieniowymi stanami ciążowymi
13. Żywienie kobiet ciężarnych
i karmiących piersią z wybranymi schorzeniami przewodu pokarmowego
14.
Żywienie w cholestazie ciążowej
15. Żywienie kobiet ciężarnych i
karmiących piersią z zaburzeniami odżywiania
16. Żywienie kobiet
ciężarnych z chorobą nowotworową
Skorowidz