• anty

Wszystkie bestsellery

Nowe trendy w dietetyce

20507-1
Autor: (red.) Krzystyniak Krzysztof, Klonowska Joanna
Wydanie: 1
Rok wyd: 2020
Ilość stron: 142
Format: 16,5 x 23,5 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-959469-2-9
29,00 zł
Brutto
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis
OD REDAKTORÓW
Dietetyka to nauka medyczna dotycząca prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych (w takich schorzeniach i dolegliwościach jak alergie i nietolerancje pokarmowe, cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość) oraz w specyficznych stanach organizmu (ciąża). Powiązana jest z innymi dziedzinami i dyscyplinami nauki takimi jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności, bromatologia, psychologia oraz edukacja żywieniowa. Stanowi zatem szeroki zakres wiedzy dotyczący funkcjonowania ludzkiego organizmu – nie tylko od strony anatomicznej, fizjologicznej i metabolicznej, ale także psycho-społeczno-kulturowej. Dietetyka uczy, jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę sposobu odżywiania oraz jak leczyć pewne schorzenia za pomocą modyfikacji nawyków żywieniowych. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie.
Aktualnie obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania dietetyką. Z jednej strony, wzrasta ogólna świadomość dotycząca żywienia, ludzie coraz bardziej interesują się zdrowym stylem życia, a co za tym idzie, racjonalnym odżywianiem. Z drugiej, postęp cywilizacyjny przyczynia się do rozwoju wielu chorób związanych m.in. z układem trawienia, krążenia, ruchu – na te wszystkie funkcje sposób żywienia ma bowiem ogromny wpływ. W świetle jednego i drugiego spojrzenia można zauważyć, że dietetyka rozwija się oraz ewoluuje w zawrotnym tempie. Ostatnie miesiące, ubiegły rok, a nawet ostatnie lata przyniosły wiele interesujących trendów rozwoju dietetyki, które w najbliższych latach będą się najprawdopodobniej nadal intensywnie rozwijały.
Oddajemy w ręce czytelników monografię naukową „Nowe trendy w dietetyce”. Jest to publikacja, która, mamy nadzieję, wzbudzi zainteresowanie oraz odpowie na zapotrzebowanie wszystkich zainteresowanych dietetyką, poszukujących informacji na temat najnowszych trendów, tendencji, nurtów i nowości dietetycznych. Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Żywimy nadzieję, że przyczyni się ona do rozwoju dietetyki w Polsce oraz zainicjuje dyskusję nad dalszymi kierunkami rozwoju tej dziedziny nauki w naszym kraju.
Szczegóły produktu
Medyk
20507-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 14682-1

Wydawnictwo: SGGW

Dietoterapia t. 1

Autor: Bawa, Gajewska, Kozłowska, Lange Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 228 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7583-088-0

Cena 39,50 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 7132-3

Wydawnictwo: PZWL

Dietetyka

Autor: (red.) Hasik Jan Wydanie: 2 Rok wyd: 1992 Ilość stron: 336 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-1658-4

Cena 19,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 0798-3

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

Superdieta RX

Autor: Steven G. Pratt, Kathy Matthews Rok wyd: 2004 Ilość stron: 236 Format: 16,0 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-7337-873-1

Cena 19,00 zł
Więcej
W magazynie

Śledź nas na Facebooku