• Banner

  • NFZ

Indeks: 17154-1

Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner

Zez

Autor: Oleszczyńska-Prost Ewa Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 210 Format: 19,0 x 25,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-321-5

Cena 105,91 zł Cena podstawowa 119,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie
Wszystkie bestsellery
Terapia żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych Biblioteka Chirurga Onkologa 15
  • Terapia żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych Biblioteka Chirurga Onkologa 15

Terapia żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych Biblioteka Chirurga Onkologa 15

8332-1
  • Autor: (red.) Jankowski M., Kłęk S. Jeziorski A.
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2019
  • Ilość stron: 284
  • Format: 15,0 x 23,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-66311-26-8
  • 180,00 zł
    162,00 zł
    Brutto
    Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 180,00 zł
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), podając definicję niedożywienia, określa je jako stan wynikającyz braku wchłaniania lub braku spożywania substancji żywieniowych, prowadzący do zmiany składu ciała, do upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu oraz wpływający niekorzystnie na wynik leczenia choroby podstawowej. Niedożywienie jest zatem chorobą całego ustroju, która może mieć wiele przyczyn: począwszy od głodzenia przez zaburzenia wchłaniania do chorob powoujących zaburzenia połykania. Szczególną formą tej patologii jest niedożywienie wywołane chorobą nowotworową. Uważa się, że około 80% chorych z chorobą nowotworową wykazuje cechy niedożywienia, co w konsekwencji ma wpływ na wyniki leczenia, zwłaszcza chirurgicznego.
    W licznych badaniach naukowych udowodniono, że niedożywienie stanowi niezależny czynnik ryzyka zwiększonej chorobowości, dłuższego pobytu w szpitalu, częstszych ponownych hospitalizacji i wydłużonego czasu rekonwalescencji. Wykazano również, że niedożywienie wiąże się z niższą jakością życia, większymi kosztami hospitalizacji i zwiększoną umieralnością. Dlatego postępowanie polegające na ocenie stanu odżywienia pacjenta chorego na nowotwór przy przyjęciu na oddział chirurgiczny oraz wczesne wdrożenie leczenia żywieniowego jest w pełni uzasadnione.
    Redaktorzy, dr Michał Jankowski i prof. Stanisław Kłęk, wraz z panelem zaproszonych ekspertów, w piętnastym tomie serii Biblioteki Chirurga Onkologa podejmują temat leczenia żywieniowego pacjentów onkologicznych. Jest to na polskim rynku wydawniczym unikatowa pozycja, z którą powinni się zapoznać lekarze onkolodzy każdej specjalności.

    Spis treści:

    1. Definicje i terminologia
    2. Ogólne zasady leczenia żywieniowego
    3. Rodzaje interwencji żywieniowych
    4. Żywienie chorego w okresie okołooperacyjnym
    5. Leczenie żywieniowe chorych chirurgicznych na oddziałach intensywnej terapii (OIT)
    6. Żywienie chorych po zabiegu - zalecenia powypisowe
    7. Żywienie kliniczne w opiece paliatywnej
    8. Żywienie domowe
    9. Żywienie w szczególnych sytuacjach klinicznych
    10. Zabiegi operacyjne w kontekście problemów żywieniowych
    11. Refundacja i finansowanie terapii żywieniowej
    Szczegóły produktu
    Via Medica
    8332-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 19072-1

    Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner

    Dietetyka i żywienie kliniczne

    Autor: Payne Anne, Barker Helen, (red. pol.) Chojnacki Ja Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 324 Format: 20,5 x 29,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-957-6

    Cena 132,61 zł Cena podstawowa 149,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Śledź nas na Facebooku