• Banner

  • NFZ

Wszystkie bestsellery

Żywienie w gastroenterologii dziecięcej

21465-1
  • Autor: Aleksandra Banaszkiewicz

  • Wydanie: 1

  • Rok wyd: 2025

  • Ilość stron: 246

  • Format: 16,5 x 23,5 cm

  • Oprawa: miękka

  • ISBN: 978-83-01-23941-1

104,00 zł
93,60 zł
Brutto
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 104,00 zł
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

Sposób leczenia chorób przewodu pokarmowego zależy od ich etiologii i przebiegu, jednak w większości przypadków to żywienie odgrywa kluczową rolę. U niektórych z tych pacjentów odpowiednia dieta jest głównym bądź jedynym remedium, u innych ważnym elementem terapii.

Żywienie w gastroenterologii dziecięcej to kompendium wiedzy o najczęściej występujących u dzieci i młodzieży chorobach przewodu pokarmowego, zarówno organicznych, jak i czynnościowych, które łączą:: krótki zarys choroby, aktualne zalecenia dotyczące diety i leczenia żywieniowego oraz narzędzia przydatne w praktyce klinicznej.

Publikacja została stworzona w oparciu o EBM (evidence based medicine) i zalecenia cenionych towarzystw naukowych przez zespół doświadczonych gastroenterologów dziecięcych i dietetyka, którzy od lat wspólnie pomagają dzieciom z chorobami przewodu pokarmowego w powrocie do zdrowia, pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Aleksandry Banaszkiewicz oraz dr n. med. i n. o zdr. Aleksandry Pituch-Zdanowskiej związanych z Kliniką Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Książka dedykowana jest przede wszystkim dietetykom klinicznym oraz lekarzom gastroenterologom dziecięcym. Może się okazać również pomocna studentom dietetyki i kierunku lekarskiego, a także rodzicom i opiekunom chorych dzieci, jako pomoc w zrozumieniu choroby i wagi dietoterapii.

Recenzenci::

Dr hab. n med. i n. o zdr. Agnieszka Kozioł-Kozakowska – dietetyk, Klinika Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia UJ CM, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej UJ CM

Prof. dr hab. n med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska – pediatra, alergolog, gastroenterolog, Konsultant Krajowy w dziedzinie Gastroenterologia dziecięca

Spis treści;

1. Choroba refluksowa przełyku
2. Wymioty i biegunki infekcyjne
3. Eozynofilowe zapalenie przełyku
4. Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
5. Czynnościowy ból brzucha
6. Dyspepsja czynnościowa
7. Nietolerancja laktozy i fruktozy
8. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
9. Celiakia
10. Nieswoiste zapalenia jelit
11. Zespół jelita drażliwego
12. Zaparcie czynnościowe
13. Ostre zapalenie trzustki
14. Przewlekłe zapalenie trzustki
15. Wybrane choroby wątroby
16. Żywienie dojelitowe - alternatywne metody żywienia drogą przewodu pokarmowego
17. Załączniki
Załącznik 1. Zapotrzebowanie na makroskładniki u dzieci i młodzieży
Załącznik 2. Wzory do obliczeń podstawowej przemiany materii oraz całkowitego wydatku energetycznego u dzieci i młodzieży
Załącznik 3. Testy oddechowe
Załącznik 4. Produkty bezglutenowe, produkty zawierające gluten oraz tzw. ukryte źródła glutenu
Załącznik 5. Przygotowanie do kolonoskopii
Załącznik 6. Bristolska Skala Uformowania Stolca
Załącznik 7. Produkty i techniki kulinarne zalecane i niezalecane dla pacjenta stosującego dietę bogatoresztkową
Załącznik 8. Zastosowanie oleju MCT
Załącznik 9. Wybrane preparaty pediatryczne do żywienia dojelitowego na rynku polskim
Skorowidz

Szczegóły produktu
PZWL
21465-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 6849-1

Wydawnictwo: PZWL

Dietetyka sportowa

Autor: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzys Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 1180 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5587-0

Cena 255,60 zł Cena podstawowa 284,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 1100-1

Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (dawniej Akade

Woda w żywieniu i jej źródła

Autor: (red.) Brzozowska Anna, Gawęcki Jan Wydanie: 2 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 148 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7160-774-5

Cena 37,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 19084-1

Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner

Algorytmy żywienia dzieci

Autor: (red.) Suskind D. L., Lenssen P., (red. pol.) Jesz Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 170 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-920-0

Cena 69,42 zł Cena podstawowa 78,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 0798-3

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

Superdieta RX

Autor: Steven G. Pratt, Kathy Matthews Rok wyd: 2004 Ilość stron: 236 Format: 16,0 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-7337-873-1

Cena 19,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 1608-1

Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (dawniej Akade

Zmysły a jakość żywności i żywienia

Autor: (red.) Gawęcki Jan, Baryłko-Pikielna Nina Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 192 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7160-773-8

Cena 39,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Śledź nas na Facebooku