W niniejszej publikacji obok zawartości węglowodanów zamieszczono
wskaźniki dla indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) w
produktach spożywczych. Uwzględnianie tych wskaźników odgrywa ważną rolę w
żywieniu osób z nadwagą, otyłością, a także z zaburzeniami przemiany lipidowej,
u chorych na cukrzycę i choroby układu krążenia. Książka z pewnością przyda się
do planowania jadłospisów także osobom zdrowym, jeśli chcą odżywiać się
racjonalnie.
Spis treści:
- Wprowadzenie
- Co to są węglowodany?
- Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie
człowieka
- Węglowodany w żywności - spożycie i występowanie
- Co wiemy o indeksie glikemicznym?
- Podsumowanie
- Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw
Piśmiennictwo
Skorowidz produktów spożywczych i potraw