• Banner

  • NFZ

Wszystkie bestsellery
Postępowanie żywieniowe w chorobach układu krążenia
  • Postępowanie żywieniowe w chorobach układu krążenia

Postępowanie żywieniowe w chorobach układu krążenia

0967-1
  • Autor: (red.) Szczygieł A., Ukleja A., Boniecka I.
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2012
  • Ilość stron: 162
  • Format: 14,5 x 21,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7637-119-1
  • 34,00 zł
    Brutto
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    W niniejszej publikacji przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego z pacjentem kardiologicznym, począwszy od oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia oraz zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjenta hospitalizowanego. Szczególna uwaga została zwrócona na postępowanie dietetyczne w chorobach układu krążenia oraz praktyczne wykorzystanie kardioprotekcyjnych zaleceń żywieniowych. W pracy poruszono aktualne zagadnienia dotyczące roli składników bioaktywnych w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób sercowo-naczyniowych. Podkreślono znaczenie dietetyka w zespole terapeutycznym wskazując, że tylko współpraca lekarza, dietetyka, pielęgniarki, psychologa i rehabilitanta, może przynieść wymierne efekty terapii.

    Publikacja przeznaczona jest dla lekarzy i dietetyków, studentów medycyny i kierunków medycznych oraz wszystkich chcących poznać relację między czynnikami żywieniowymi a chorobami układu sercowo-naczyniowego. Stanowi znakomite kompendium wiedzy i praktycznych wskazówek przydatnych w pracy z pacjentem.

     

    Spis treści:

     

    1. Zaburzenia odżywiania a choroby układu krążenia
    2. Ocena sposobu żywienia jako element stanu odżywiania
    3. Zapotrzebowanie na energię i makroskładniki odżywcze
    4. Zalecenia żywieniowe w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Jakich porad udzielać pacjentom?
    5. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym
    6. Składniki bioaktywne diety i ich rola w żywieniu osób z chorobami układu krążenia
    7. Rola wybranych witamin i składników mineralnych w profilaktyce chorób układ krążenia
    8. Błonnik pokarmowy i jego rola w chorobach układu krążenia
    Szczegóły produktu
    0967-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 21306-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Kardiomiopatie

    Autor: Biernacka Elżbieta, Mizia-Stec Katarzyna Wydanie: 1 Rok wyd: 2024 Ilość stron: 562 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-23701-1

    Cena 183,60 zł Cena podstawowa 204,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 15322-1

    Wydawnictwo: Termedia

    Zaburzenia lipidowe

    Autor: (red.) Cybulska Barbara, Kłosiewicz-Latoszek LongiWydanie: 1Rok wyd: 2010Ilość stron: 220Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-62138-19-7

    Cena 60,90 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 1387-1

    Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner

    Kardiologia

    Autor: Heger Joel W., Roth R.Fernando, Niemann Jemes T., Wydanie: 1 Rok wyd: 1998 Ilość stron: 376 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 8385842039 Seria: Lekarza Praktyka

    Cena 30,84 zł Cena podstawowa 34,65 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 9349-1

    Wydawnictwo: Edra Urban & Partner

    Ekg to proste

    Autor: Hampton John, Hampton Joanna (red.pol.) Smereka J.Wydanie: 9Rok wyd: 2020Ilość stron: 194Format: 18,5 x 18,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-66548-27-5

    Cena 61,41 zł Cena podstawowa 69,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku