English for Dietetics to pierwszy podręcznik do nauki specjalistycznego
języka angielskiego na poziomie B1/B2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia
Językowego przeznaczony dla studentów dietetyki. Powstał dzięki współpracy
nauczycieli akademickich zajmujących się nauczaniem języka angielskiego z
ekspertami z zakresu dietetyki. Publikacja pomoże poznać język angielski z
dziedziny dietetyki oraz ułatwi komunikowanie się z obcokrajowcami – zarówno ze
specjalistami, jak i pacjentami. Zawiera słownictwo i struktury gramatyczne,
które pozwolą: przeprowadzić wywiad żywieniowy i ogólnomedyczny, dokonać oceny
żywienia i odżywienia pacjenta, omawiać diety i wyrażać poglądy na tematy
zawodowe związane z leczeniem dietetycznym. Poszczególne rozdziały
wprowadzają podstawowe pojęcia z zakresu: * budowy ludzkiego ciała, układów i
ich funkcji, ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego, * procesów
trawienia, * chemii i biochemii medycznej. Ponadto w książce znalazły się
narzędzia językowe potrzebne m.in. do analizowania i budowania piramid
żywieniowych, układania diet oraz ich weryfikacji, tzw. patient-centred
approach. Nagrania audio zamieszczone na portalu medycyna.pzwl.pl pomogą
opanować prawidłową wymowę.
Podręcznik może być wykorzystywany w pracy z
nauczycielem, jak i do samodzielnego uczenia się.
Autor: (red.) Jarosz Mirosław, Bułhak-Jachymczyk Barbara Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 464 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3421-9
Autor: (red.) Maine M., McGilley B. H., Bunnell D. W., (r Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 536 Format: 17,5 x 24,5 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7609-894-4
Autor: Szłyk E., Cichosz M., Fiipiak-Szok A., Jastrzębska Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 182 Format: 16,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-231-2940-0