Podręcznik jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych pracowników służby zdrowia zajmujących się żywieniem ludzi zdrowych, profilaktyką i leczeniem zaburzeń odżywiania.
W publikacji: fachowa i aktualna wiedza z zakresu żywienia i dietetyki oparta na badaniach naukowych, zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych; leczenie dietetyczne cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów; profilaktyka i leczenie otyłości; ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające; tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści.
Spis treści:
I. NAUKA O ŻYWIENIU I CHOROBIE
- Żywienie w wymiarze społecznym
- Węglowodany, białka i tłuszcze: makroskładniki energetyczne w zbilansowanych posiłkach
- Mikroskładniki w zbilansowanych posiłkach: witaminy, minerały i fitozwiązki
- Trawienie, wchłanianie oraz przemiana materii w zdrowiu i w chorobie
II. CHOROBY OSTRE I PRZEWLEKŁE
- Insulinooporność i zespół metaboliczny
- Otyłość i redukcja masy ciała
- Choroby układu sercowo-naczyniowego
- Cukrzyca
- Choroby nerek
- Znaczenie żywienia w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych
- Problemy w promocji zdrowia i terapii chorób w różnych okresach życia
- Żywienie matki i niemowlęcia w zdrowiu i w chorobie
- Problematyka wzrostu i rozwoju w promowaniu zdrowia
- Żywienie osób dorosłych
- Zagadnienia związane ze zdrowiem publicznym w kontekście żywienia w perspektywie krajowej i międzynarodowej
- Opieka żywieniowa w systemie opieki zdrowotnej