

Indeks: 21009-1
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
Autor: Katoulis A.C., red. Joanna Czuwara Wydanie: 1 Rok wyd: 2023 Ilość stron: 256 Format: 21,5 x 28,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-67447-74-4
Indeks: 18695-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: (red.) Latkowski Jan, Kosiek KatarzynaWydanie: 1Rok wyd: 2015Ilość stron: 204Format: 14,5 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-200-4509-3
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
„Dietetyka kobiet i mężczyzn” to unikatowa publikacja przedstawiająca zalecenia żywieniowe uwzględniające różnice między płciami, w tym również w występowaniu chorób u obu płci.
W książce omówiono – w kontekście żywienia – choroby występujące częściej wśród kobiet, takie jak choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, osteoporoza i zespół jelita drażliwego, oraz choroby dotykające częściej mężczyzn, takie jak dna moczanowa, stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi czy choroba refluksowa przełyku.
Dodatkowo autorki, mające dużą praktykę kliniczną i na co dzień pracujące z pacjentami, przekazują wiedzę na temat wpływu żywienia na płodność, profilaktyki żywieniowej w zaćmie i jaskrze oraz żywienia w najczęstszych chorobach skóry i chorobach układu sercowo-naczyniowego. Opisano również szczegółowo zasady żywienia osób w starszym wieku, uwzględniając zarówno procesy fizjologiczne starzenia się organizmu, jak i najczęstsze stany chorobowe, takie jak niedożywienie czy otyłość z często towarzyszącą jej w tym wieku sarkopenią. Ponadto w książce przedstawiono interakcje między lekami a żywnością, formułując praktyczne zalecenia dla osób zażywających leki.
Podręcznik „Dietetyka kobiet i mężczyzn” przeznaczony jest dla studentów dietetyki i innych kierunków medycznych oraz specjalistów zajmujących się tematyką żywienia. Klarowna struktura, aktualna treść i praktyczne materiały dodatkowe.
Spis treści:
CZĘŚĆ I
1. Wprowadzenie. Współczesne problemy zdrowotne społeczeństwa żyjącego w XXI wieku i możliwość zapobiegania im z wykorzystaniem metod niefarmakologicznych
2. Sposób żywienia a płodność
3. Żywienie w ciąży i laktacji
4. Żywienie w endometriozie
5. Żywienie w okresie menopauzy
6. Żywienie w okresie andropauzy
7. Żywienie osób w starszym wieku
8. Dieta dla zdrowego mózgu. Wpływ diety na zdrowie psychiczne
9. Zalecenia żywieniowe w profilaktyce wybranych chorób oczu
10. Żywienie w wybranych chorobach skóry
11. Dieta przeciwzapalna w chorobach układu sercowo-naczyniowego
CZĘŚĆ II
12. Zalecenia żywieniowe w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób o zwiększonej zapadalności wśród mężczyzn
13. Zalecenia żywieniowe w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób o zwiększonej zapadalności wśród kobiet
Skorowidz
Indeks: 0846-1
Wydawnictwo: Medyk
Autor: Cichocka AleksandraWydanie: 1Rok wyd: 2018Ilość stron: 96Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 9788364045660
Indeks: 20905-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: (red.) Boniecka Iwona, Lisik WojciechWydanie: 1Rok wyd: 2023Ilość stron: 670Format: 15,0 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-23039-5
Indeks: 4076-1
Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe
Autor: Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Wydanie: 2 Rok wyd: 2017 Ilość stron: 458 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-19625-7
Indeks: 16667-1
Wydawnictwo: Druk Tur
Autor: Małysz Jerzy Wydanie: 2 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 266 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-60197-58-5
Indeks: 20922-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Obrzut MagdalenaWydanie: 1Rok wyd: 2023Ilość stron: 240Format: 15,0 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-23071-5
Indeks: 21191-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Agata Dutkiewicz Wydanie: 1 Rok wyd: 2024 Ilość stron: 214 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-23512-3
Indeks: 4555-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: (red.) Marian Grzymisławski Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 594 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5670-9
Indeks: 3954-1
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
Autor: Massimo Pandiani Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 180 Format: 13.0 x 21.0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-66067-07-3
Indeks: 6362-1
Wydawnictwo: SGGW
Autor: Roszkowski Wojciech Wydanie: 1 Rok wyd: 2005 Ilość stron: 258 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-7244-676-8
Indeks: 8961-3
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
Autor: D.Benardot, red. M. Schlegel-Zawadzka, Z. SzygułaWydanie: 1Rok wyd: 2019Ilość stron: 370Format: 21,0 x 27,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-65835-66-6
Indeks: 1451-1
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
Autor: Chevallier Laurent Wydanie: 2 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 384 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-65195-48-7
Indeks: 12162-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Jarosz Mirosław Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 184 Format: 14,5 x 20,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 9788320037012 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca
Indeks: 11040-1
Wydawnictwo: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (dawniej Akademia R
Autor: (red.) Łaniewska-Trokenheim Łucja Wydanie: 1 Rok wyd: 2007 Ilość stron: 100 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7299-526-1
Indeks: 20560-1
Wydawnictwo: Czelej
Autor: 9red.) Placek WaldemarWydanie: 2Rok wyd: 2022Ilość stron: 358Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-7563-331-3
Indeks: 20370-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Agata ChmurzyńskaWydanie: 1Rok wyd: 2022Ilość stron: 252Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-22335-9
Indeks: 19084-1
Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner
Autor: (red.) Suskind D. L., Lenssen P., (red. pol.) Jesz Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 170 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-920-0