Publikacja jest przeznaczona dla praktykujących dietetyków, pediatrów oraz
wszystkich osób zainteresowanych problematyką żywienia, a także studentów
medycyny i kierunków pokrewnych.
"W książce w ciekawy i nowoczesny sposób opisano, jak żywić dziecko, aby
zapewnić mu prawidłowy rozwój oraz jakie są jego potrzeby i na czym polegają
różnice w żywieniu dzieci w poszczególnych okresach ich rozwoju. Zasady
planowania i realizacji żywienia przedstawiono w postaci algorytmów, zwięźle i
jasno wytyczających drogę postępowania żywieniowego w zależności od diagnozy i
postępów w leczeniu. Schematy postępowania każdorazowo zostały poprzedzone
informacjami ogólnymi, obejmującymi definicje choroby, diagnostykę, konsekwencje
żywieniowe i wskazania, jak planować żywienie w różnych stanach
chorobowych".
Z Przedmowy do wydania I polskiego
Spis treści:
- Żywienie ogólne
- Pediatria ogólna
- Układ endokrynny
- Gastroenterologia
- Genetyka biochemiczna
- Nefrologia
- Neurologia
- Otyłość
- Pulmonologia
- Onkologia
- Rozwój układu nerwowego
- Neonatologia
- Terapia żywieniowa
- Chirurgia
- Intensywna opieka pediatryczna i kardiochirurgiczna
- Kardiologia
- Reumatologia
Słownik i skróty