• anty

Wszystkie bestsellery

Żywienie kliniczne Praktyczne zagadnienia t.1

6389-1

Autor: Sylwia Małgorzewicz
Wydanie: 1
Rok wyd: 2020
Ilość stron: 472
Format: 17,0 x 24,0 cm
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-7563-295-8

95,00 zł
Brutto
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

„Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia” to obowiązkowa pozycja, poruszająca aktualne problemy żywienia klinicznego dla studentów kierunków medycznych, lekarzy praktyków, jak i pacjentów i ich rodzin w warunkach domowych.

Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak::
- rola składników odżywczych,
- bezpieczeństwo żywności i żywienia,
- zalecenia żywieniowe,
- zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietolerancjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych,
- problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.

Spis treści:

1. Wprowadzenie
2. Bezpieczeństwo żywności i żywienia
3. Nutraceutyki
4. Metody oceny sposobu żywienia
5. Zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych
6. Żywienie osób starszych
7. Żywienie dzieci i młodzieży oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji
8. Witaminy
9. Składniki mineralne
10. Mechanizmy regulacji głodu i sytości
11. Mikrobiom jelita
12. Niedożywienie i ocena stanu odżywienia
13. Przyczyny, rozpoznawanie i leczenie otyłości
14. Postępowanie niefarmakologiczne w dyslipidemii
15. Cukrzyca – zasady postępowania żywieniowego
16. Zasady żywienia w chorobach nerek
17. Żywienie w POChP i niewydolności serca
18. Alergie i nietolerancje pokarmowe
19. Wybrane choroby przewodu pokarmowego – problemy żywieniowe
19. I. Choroba wrzodowa
19. II. Choroba refluksowa przełyku
19. III. Kamica żółciowa
19. IV. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
19. V. Przewlekłe zapalenie wątroby i marskość wątroby
19. VI. Zespół jelita nadwrażliwego
19. VII. Choroba trzewna
19. VIII. Nieswoiste zapalenia jelit
19. IX. Choroby trzustki
20. Zalecenia żywieniowe w onkologii
21. Podstawy żywienia dojelitowego i pozajelitowego
22. Żywienie w warunkach domowych

Szczegóły produktu
Czelej
6389-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 7185-1

Wydawnictwo: PZWL

Medycyna stylu życia

Autor: Daniel Śliż, Artur Mamcarz Wydanie: 1 - dodruk Rok wyd: 2022 Ilość stron: 502 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5513-9

Cena 157,52 zł Cena podstawowa 179,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 5213-3

Wydawnictwo: PZWL

Jem zdrowo

Autor: Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata, Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 277 Format: 20,5 x 14,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4148-4

Cena 23,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 15376-1

Wydawnictwo: Publicat (dawniej Podsiedlik-Raniowski)

Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta

Autor: Bosacka Katarzyna, Kozłowska-Wojciechowska Małgorz Rok wyd: 2011 Ilość stron: 248 Format: 13,0 x 19,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-245-1852-4

Cena 30,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 8527-1

Wydawnictwo: PZWL

Psychodietetyka

Autor: (red.) Anna Brytek-Matera Wydanie: 1 Rok wyd: 2020 Ilość stron: 566 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5992-2

Cena 175,12 zł Cena podstawowa 199,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 14693-1

Wydawnictwo: Uniwersytet Rzeszowski

Ocena żywności i żywienia

Autor: (red.) Zin Marek Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 344 Format: 16,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7338-490-3

Cena 35,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Śledź nas na Facebooku