Dietetyka jest intensywnie rozwijającą się dziedziną wiedzy, a odpowiednia
dieta zaczyna odgrywać coraz większą rolę w terapii wielu schorzeń, w tym chorób
skóry.
Dieta w chorobach skóry pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Waldemara
Placka jest nowoczesną publikacją, prezentującą najnowsze informacje dotyczące
znaczenia żywienia i poszczególnych składników pokarmowych w profilaktyce oraz w
leczeniu takich schorzeń, jak: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, wyprysk
kontaktowy alergiczny, choroby pęcherzowe, opryszczkowe zapalenie skóry,
łuszczyca, dna moczanowa, trądzik pospolity i trądzik różowaty.
Omówiono również rolę przewodu pokarmowego w ogólnoustrojowych procesach
immunologicznych oraz wpływ diety na procesy starzenia się skóry. Powyższe
zagadnienia przedstawili w wyczerpujący i przystępny sposób wybitni specjaliści,
którzy wykorzystali swoje doświadczenie kliniczne oraz bardzo bogatą wiedzę.
Wielką zaletą tej unikalnej w literaturze polskiej publikacji jest nie tylko
omówienie roli diety w schorzeniach, w których jej znaczenie jest oczywiste, ale
także tych, w których jest ono dopiero poznawane.
Spis treści:
Wstęp. Znaczenie i historia diety w dermatologii
- Rola przewodu pokarmowego w ogólnoustrojowych procesach
immunologicznych
- Dieta w chorobach alergicznych
- Dieta w chorobach pęcherzowych
- Dieta w łuszczycy
- Dieta w wybranych chorobach związanych z zaburzonym metabolizmem
- Dieta w chorobach łojotokowych
- Wpływ diety na procesy starzenia skóry