• anty

Wszystkie bestsellery

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej

4768-1
Autor: Ewa Stachowska
Wydanie: 1
Rok wyd: 2021
Ilość stron: 455
Format: 15,0 x 23,5 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-200-6328-8
164,00 zł
144,32 zł
Brutto
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 164,00 zł
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak znaczny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych na procesy fizjologiczne i patologiczne w organizmie człowieka.
Wyniki badań pokazują, że zmiany mikrobiomu jelitowego mają wpływ na rozwój schorzeń układu pokarmowego, nerwowego, ruchu i wiele innych. 
Publikacja porusza zagadnienia dotyczące żywienia w zaburzeniach mikrobioty jelitowej. Są one kluczowe w terapii pacjentów i wprowadzeniu odpowiednich diet o charakterze klinicznym, diet antyzapalnych, diety śródziemnomorskiej.
W książce przedstawiono również tak ważny kliniczny aspekt zaburzeń mikrobioty jelitowej, które mogą prowadzić do chorób zapalnych jelita, zespołu jelita drażliwego, niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, SIBO, chorób nowotworowych czy zaburzeń psychicznych.
Terapia żywieniowa jest tym czynnikiem, który uzupełnia skuteczne leczenie pacjenta.
Książka przeznaczona dla lekarzy praktyków, dietetyków, studentów medycyny, dietetyki i farmacji jak również dla wszystkich fascynatów tematyki związanej z mikrobiotą jelitową.

Spis tręści:

  • Część I. OŚ JELITO-WĄTROBA
    1. Mikrobiota jelitowa układu pokarmowego w stanie eubiozy i dysbiozy. Bariera jelitowa
    2. Zarys metod bioinformatycznych w analizie mikrobiomu jelitowego
    3. Jelito - ważne centrum immunologiczne
    4. Markery zaburzeń mikrobioty jelitowej
    5. Terapia osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit - wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego
    6. Żywienie pacjentów z chorobami zapalnymi w okresie okołooperacyjnym i przygotowanie pacjenta do operacji
    7. Oś jelitowo-wątrobowa, zaburzenia mikrobioty jelitowej prowadzące do dysfunkcji wątroby
    8. Modyfikacje mikrobiomu w onkologii - praktyczne zastosowanie i możliwości terapeutyczne
    9. Składniki pożywienia modulujące skład mikrobioty jelitowej
    10. Żywienie pacjenta z zaburzeniami funkcjonalnymi jelita w zespole jelita drażliwego, SIBO i chorobach zapalnych jelit
    Część II. OŚ JELITO-MÓZG
    11. Oś jelitowo-mózgowa
    12. Zaburzenia psychiczne związane z dysfunkcją osi jelitowo-mózgowej
    13. Mikrobiota jelitowa w wybranych zaburzeniach psychicznych
    Część III. STYMULACJA OSI JELITO-WĄTROBA-MÓZG
    14. Węglowodany pochodzenia naturalnego o działaniu prebiotycznym i warunkujące homeostazę organizmu człowieka
    15. Naturalne prebiotyki
    16. Probiotyki w terapii zaburzeń mikrobioty jelitowej. Psychobiotyki
    17. Transplantacja mikrobioty jelitowej
    18. Wpływ dodatków do żywności na skład i funkcję mikrobiomu jelitowego




Szczegóły produktu
PZWL
4768-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 15376-1

Wydawnictwo: Publicat (dawniej Podsiedlik-Raniowski)

Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta

Autor: Bosacka Katarzyna, Kozłowska-Wojciechowska Małgorz Rok wyd: 2011 Ilość stron: 248 Format: 13,0 x 19,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-245-1852-4

Cena 30,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 4555-1

Wydawnictwo: PZWL

Dietetyka kliniczna

Autor: (red.) Marian Grzymisławski Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 594 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5670-9

Cena 161,92 zł Cena podstawowa 184,00 zł
Więcej
W magazynie

Śledź nas na Facebooku