Dziedzina żywienia klinicznego jest bardzo szeroka. Pomimo istnienia coraz
większej ilości dobrych danych wynikających z badań naukowych nie wszystko jest
jasne i stan wiedzy nie zawsze umożliwia przedstawienie jednolitych zaleceń. W
książce zawarto nie tylko to, co pewne, ale także to, co budzi kontrowersje.
Dane z wytycznych i zaleceń to przecież tylko jedna ze stron wiedzy medycznej. W
wielu przypadkach można podejmować różniące się, ale uprawnione decyzje
terapeutyczne.
Informacje zawarte w publikacji są wynikiem wieloletniej pracy i
doświadczenia w leczeniu żywieniowym. Doświadczenie to znacznie wykracza poza
intensywna terapię, dlatego też obecność chociażby rozdziału na temat doustnej
suplementacji czy też syndromu post–ICU. Zbyt rzadko bowiem, skupiając się na
„tu i teraz” i na, skądinąd podstawowym zadaniu intensywisty, czyli ratowaniu
życia, zapominamy o tym, co potem, w jakim stanie i czy w ogóle chory będzie
funkcjonować po wypisie z oddziału intensywnej terapii i ze szpitala.
Na co dzień trudno jest podejmować decyzje dotyczące leczenia żywieniowego u
ciężko chorych: każda z niewydolności czy dysfunkcji narządowych wpływa
pośrednio lub bezpośrednio na metabolizm. Nie bez znaczenia pozostaje fakt
traktowania terapii żywieniowej jako opcjonalnej i przypadkowej, czasem
nieprzemyślanej, podczas gdy jest to terapia podstawowa i niezbędna u każdego
pacjenta intensywnej terapii.
Spis treści:
- Leczenie żywieniowe
- Wydatek energetyczny i metody jego pomiaru
- Żywienie dojelitowe
- Żywienie pozajelitowe
- Monitorowanie terapii żywieniowej na OIT
- Żywienie podczas ciągłej terapii nerkozastępczej
- Substancje immunomodulujące
- Żywienie w fazie zdrowienia i rekonwalescencji
- Zastosowanie doustnych suplementów diety na OIT
- Zasady podawania leków przez sztuczne dostępy
- Pacjent otyły ‒ żywienie w chorobie krytycznej
- Żywienie w ciężkich chorobach wątroby
- Zapalenie trzustki
- Żywienie w COVID-19
- Żywienie na oddziale intensywnej terapii
neurologicznej/neurochirurgicznej
- Żywienie pacjenta paliatywnego na OIT