"(...) Przedstawiamy Państwu zarys zagadnień dotyczących bezpieczeństwa
żywności. Zamieszczone tu informacje nie wyczerpują tematu, lecz mogą być
inspiracją do głębszych poszukiwań optymalnych rozwiązań, drążenia trudnych
problemów. Z taką nadzieją oddajemy książkę w ręce czytelników, których żywo
interesuje ?gorący" i aktualny temat w naukach żywieniowych, jakim jest rozwój
bezpieczeństwa żywności. Naszym celem było bezstronne przedstawienie faktów i
zdarzeń. Dla niektórych kontrowersyjnych tematów, jak np. kwestia bezpieczeństwa
żywności transgenicznej (GMO), uznaliśmy, że słuszne będzie przedstawienie
własnych, subiektywnych poglądów. Staraliśmy się ? tam, gdzie było to możliwe ?
aby sama wymowa liczb skłoniła Czytelnika do wyciągnięcia wniosków. Książka
posłuży jako drogowskaz dla młodych Czytelników, studentów, osób
specjalizujących się w naukach żywieniowych."
fragment Wstępu
Spis treści:Wstęp
- Wprowadzenie - bezpieczeństwo żywności dzisiaj
- "Od pola do stołu": obszary ryzyka w łańcuchu rolno-żywnościowym
- Wielkie katastrofy ekologiczne, zatruta żywność, skandale
- Ksenobiotyki, toksyczne metabolity, szkodliwe produkty obróbki termicznej
żywności, biotoksyny
- Narzędzia toksykologicznej oceny żywności
Posłowie
Literatura