• Banner

  • NFZ

Wszystkie bestsellery
Dietetyka i żywienie kliniczne
  • Dietetyka i żywienie kliniczne

Dietetyka i żywienie kliniczne

19072-1
  • Autor: Payne Anne, Barker Helen, (red. pol.) Chojnacki Ja
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2013
  • Ilość stron: 324
  • Format: 20,5 x 29,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7609-957-6
  • 149,00 zł
    132,61 zł
    Brutto
    Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 149,00 zł
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Prawidłowe żywienie chorych stanowi integralną część procesu leczenia. Nauka o optymalnym żywieniu jest dziedziną bardzo dynamicznie się rozwijającą, wraz ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i jakościowymi zmianami produktów żywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga więc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego w różnych zespołach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczególnych rozdziałów Dietetyki i żywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powyższe zagadnienia.

    Publikacja jest opracowaniem wybitnych specjalistów z dziedziny żywienia klinicznego i jest dedykowana studentom dietetyki i nauk pokrewnych, a także praktykującym dietetykom klinicznym i lekarzom wszystkich specjalności.

    Zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w 18 różnych stanach chorobowych. Każdy rozdział zawiera podsumowanie najważniejszych informacji, opisy przypadków klinicznych i zestaw pytań i odpowiedzi, uławiające powtórzenie wiadomości i samosprawdzenie



    Spis treści:

    I. PRAKTYKA OPARTA NA FAKTACH

    1. Praktyka oparta na faktach
    2. Model refleksyjnego uczenia się w edukacji medycznej
    3. Zmiana zachowań
    4. Przejście pod opiekę ośrodków dla pacjentów dorosłych

     

    II. OPIEKA MEDYCZNA OPARTA NA FAKTACH

    1. Kontrola spożycia pokarmu i wchłaniania
    2. Interakcje żywności z lekami
    3. Nadwrażliwość pokarmowa - alergia i nietolerancja pokarmowa
    4. Nieswoiste choroby zapalne jelit (nchzj) i rak jelita grubego
    5. Zespół krótkiego jelita
    6. Żywienie dojelitowe
    7. Żywienie pozajelitowe
    8. Oparzenia
    9. Żywienie w chorobach wątroby
    10. HIV
    11. Opieka paliatywna
    12. Choroby nerek
    13. Cukrzyca
    14. Otyłość
    15. Choroby układu krążenia
    16. Leczenie udaru
    17. Choroby neurologiczne
    18. Zdrowie psychiczne

     

    Załącznik 22.1 Sposób działania i wpływ leków na stan odżywienia

    Załącznik 22.2 Narzędzie do badania przesiewowego z zakresu odżywiania

    Załącznik 22.3 Ocena żywieniowa SDEDCF

    Załącznik 22.4 Wytyczne, jak uzupełniać formularz oceny żywieniowej SDEDCF

    Załącznik 22.5 Protokół ponownego odżywiania

    Szczegóły produktu
    19072-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 8380-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Fizjologia żywienia

    Autor: (red.) Krauss Hanna Wydanie: 1 Rok wyd: 2020 Ilość stron: 410 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5852-9

    Cena 122,32 zł Cena podstawowa 139,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 0826-1

    Wydawnictwo: Continuo

    Domowe żywienie pozajelitowe

    Autor: (red.) Karwowska K., Kunecki M., Zmarzły A. Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 140 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62182-47-3

    Cena 54,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 1100-1

    Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (dawniej Akade

    Woda w żywieniu i jej źródła

    Autor: (red.) Brzozowska Anna, Gawęcki Jan Wydanie: 2 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 148 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7160-774-5

    Cena 37,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Śledź nas na Facebooku