• anty

Wszystkie bestsellery
Dietetyka kliniczna
  • Dietetyka kliniczna

Dietetyka kliniczna

19365-1
  • Autor: Width M., Reinhard T., (red. pol.) Chojnacki J., K
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2014
  • Ilość stron: 370
  • Format: 12,5 x 18,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7609-918-7
  • 90,00 zł
    82,00 zł
    Brutto
    Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 90,00 zł
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    "Dietetyka kliniczna" to wypełniony aktualną wiedzą zwięzły, kieszonkowy przewodnik, który dietetycy moga wykorzystywać w swojej codziennej praktyce. Książka może być również przydatna studentom medycyny zainteresowanym tematem odżywiania oraz lekarzom pracującym w szpitalu czy domach opieki. Praktyczny, przejrzysty układ książki i niewielki format to atuty, które zachęcają do regularnego korzystania z podręcznika.

    W pierwszej części omówiono sposób oceny zapotrzebowania u różnych osób na różnych etapach życia (np. u kobiet w ciąży, osób starszych, dzieci) oraz u specyficznych pacjentów np. po amputacjach czy urazach rdzenia kręgowego. Część druga opisuje zagadnienie odżywiania w licznych schorzeniach, jak : choroby nowotworowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek i układu oddechowego. Wszystkie rozdziały dotyczące grupy schorzeń mają jednolity format, a w obrębie każdego z nich opisano zwięźle przebieg choroby, leczenie, rodzaj interwencji dietetycznej, a także omówiono zagadnienia edukacji pacjenta. W ramach rozdziału przewidziano także miejsca na notatki użytkownika.

    Na końcu książki znajdują się przydatne dodatki na temat interakcji żywności z lekami i interpretacji badań laboratoryjnych.



    Spis treści:

    I. OCENA STANU ODŻYWIENIA I WSPARCIE ŻYWIENIOWE

    1. Ocena stanu odżywienia
    2. Ciąża
    3. Ocena dzieci i młodzieży
    4. Osoby starsze
    5. Wsparcie żywieniowe

     

    II. POSTĘPOWANIE ŻYWIENIOWE W CHOROBACH POSZCZEGÓLNYCH UKŁADÓW I NARZĄDÓW

    1. Rak
    2. Choroby sercowo-naczyniowe
    3. Cukrzyca
    4. Choroby układu pokarmowego
    5. Choroby wątroby i trzustki
    6. Choroby nerek
    7. Choroby płuc

     

    Dodatek A. Ocena laboratoryjna

    Dodatek B. Interakcje leków z pokarmami

    Dodatek C. Informacje dotyczące odżywiania

    Szczegóły produktu
    19365-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 1100-1

    Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (dawniej Akade

    Woda w żywieniu i jej źródła

    Autor: (red.) Brzozowska Anna, Gawęcki Jan Wydanie: 2 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 148 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7160-774-5

    Cena 37,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 11040-1

    Wydawnictwo: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (dawniej Akademia R

    Mikrobiologia w towaroznawstwie żywności

    Autor: (red.) Łaniewska-Trokenheim Łucja Wydanie: 1 Rok wyd: 2007 Ilość stron: 100 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7299-526-1

    Cena 15,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 0826-1

    Wydawnictwo: Continuo

    Domowe żywienie pozajelitowe

    Autor: (red.) Karwowska K., Kunecki M., Zmarzły A. Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 140 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62182-47-3

    Cena 54,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku