• Banner

  • NFZ

Wszystkie bestsellery
Dietetyka kliniczna
  • Dietetyka kliniczna

Dietetyka kliniczna

19365-1
  • Autor: Width M., Reinhard T., (red. pol.) Chojnacki J., K
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2014
  • Ilość stron: 370
  • Format: 12,5 x 18,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7609-918-7
  • 90,00 zł
    82,00 zł
    Brutto
    Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 90,00 zł
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    "Dietetyka kliniczna" to wypełniony aktualną wiedzą zwięzły, kieszonkowy przewodnik, który dietetycy moga wykorzystywać w swojej codziennej praktyce. Książka może być również przydatna studentom medycyny zainteresowanym tematem odżywiania oraz lekarzom pracującym w szpitalu czy domach opieki. Praktyczny, przejrzysty układ książki i niewielki format to atuty, które zachęcają do regularnego korzystania z podręcznika.

    W pierwszej części omówiono sposób oceny zapotrzebowania u różnych osób na różnych etapach życia (np. u kobiet w ciąży, osób starszych, dzieci) oraz u specyficznych pacjentów np. po amputacjach czy urazach rdzenia kręgowego. Część druga opisuje zagadnienie odżywiania w licznych schorzeniach, jak : choroby nowotworowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek i układu oddechowego. Wszystkie rozdziały dotyczące grupy schorzeń mają jednolity format, a w obrębie każdego z nich opisano zwięźle przebieg choroby, leczenie, rodzaj interwencji dietetycznej, a także omówiono zagadnienia edukacji pacjenta. W ramach rozdziału przewidziano także miejsca na notatki użytkownika.

    Na końcu książki znajdują się przydatne dodatki na temat interakcji żywności z lekami i interpretacji badań laboratoryjnych.



    Spis treści:

    I. OCENA STANU ODŻYWIENIA I WSPARCIE ŻYWIENIOWE

    1. Ocena stanu odżywienia
    2. Ciąża
    3. Ocena dzieci i młodzieży
    4. Osoby starsze
    5. Wsparcie żywieniowe

     

    II. POSTĘPOWANIE ŻYWIENIOWE W CHOROBACH POSZCZEGÓLNYCH UKŁADÓW I NARZĄDÓW

    1. Rak
    2. Choroby sercowo-naczyniowe
    3. Cukrzyca
    4. Choroby układu pokarmowego
    5. Choroby wątroby i trzustki
    6. Choroby nerek
    7. Choroby płuc

     

    Dodatek A. Ocena laboratoryjna

    Dodatek B. Interakcje leków z pokarmami

    Dodatek C. Informacje dotyczące odżywiania

    Szczegóły produktu
    19365-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 19459-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Dietoterapia

    Autor: Włodarek Dariusz, Lange Ewa, Kozłowska Lucyna, Głą Wydanie: 1 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 448 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4861-2

    Cena 104,72 zł Cena podstawowa 119,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 8381-1

    Wydawnictwo: Edra Urban & Partner

    Biały głód

    Autor: Kaczmarczyk Piotr Wydanie: 1 Rok wyd: 2020 Ilość stron: 144 Format: 14,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-65625-56-4

    Cena 32,04 zł Cena podstawowa 36,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 11040-1

    Wydawnictwo: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (dawniej Akademia R

    Mikrobiologia w towaroznawstwie żywności

    Autor: (red.) Łaniewska-Trokenheim Łucja Wydanie: 1 Rok wyd: 2007 Ilość stron: 100 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7299-526-1

    Cena 15,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 5181-1

    Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe

    Edukacja żywieniowa

    Autor: Isobel R.Contento Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 960 Format: 20,5 x 28,5 cm Oprawa: miêkka ISBN: 978-83-01-19857-2

    Cena 199,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 6225-3

    Wydawnictwo: PZWL

    Dietetyka

    Autor: Hasik Jan, Hryniewiecki Lech, Grzymisławski Marian Wydanie: 3 Rok wyd: 1999 Ilość stron: 288 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-2309-2

    Cena 29,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku