"Dietetyka kliniczna" to wypełniony aktualną wiedzą zwięzły, kieszonkowy
przewodnik, który dietetycy moga wykorzystywać w swojej codziennej praktyce.
Książka może być również przydatna studentom medycyny zainteresowanym tematem
odżywiania oraz lekarzom pracującym w szpitalu czy domach opieki. Praktyczny,
przejrzysty układ książki i niewielki format to atuty, które zachęcają do
regularnego korzystania z podręcznika.
W pierwszej części omówiono sposób oceny zapotrzebowania u różnych osób na
różnych etapach życia (np. u kobiet w ciąży, osób starszych, dzieci) oraz u
specyficznych pacjentów np. po amputacjach czy urazach rdzenia kręgowego. Część
druga opisuje zagadnienie odżywiania w licznych schorzeniach, jak : choroby
nowotworowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, choroby przewodu
pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek i układu oddechowego. Wszystkie rozdziały
dotyczące grupy schorzeń mają jednolity format, a w obrębie każdego z nich
opisano zwięźle przebieg choroby, leczenie, rodzaj interwencji dietetycznej, a
także omówiono zagadnienia edukacji pacjenta. W ramach rozdziału przewidziano
także miejsca na notatki użytkownika.
Na końcu książki znajdują się przydatne dodatki na temat interakcji żywności
z lekami i interpretacji badań laboratoryjnych.
Spis treści:
I. OCENA STANU ODŻYWIENIA I WSPARCIE ŻYWIENIOWE
- Ocena stanu odżywienia
- Ciąża
- Ocena dzieci i młodzieży
- Osoby starsze
- Wsparcie żywieniowe
II. POSTĘPOWANIE ŻYWIENIOWE W CHOROBACH POSZCZEGÓLNYCH UKŁADÓW I NARZĄDÓW
- Rak
- Choroby sercowo-naczyniowe
- Cukrzyca
- Choroby układu pokarmowego
- Choroby wątroby i trzustki
- Choroby nerek
- Choroby płuc
Dodatek A. Ocena laboratoryjna
Dodatek B. Interakcje leków z pokarmami
Dodatek C. Informacje dotyczące odżywiania