Autor: Lidia Bartoszewska, Krystyna Majewska, P. Matras Wydanie: 1 Rok wyd: 2023 Ilość stron: 298 Format: 16,5 cm x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-23127-9
Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób
pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający
specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klinicznego. W książce poruszane są
najważniejsze aspekty leczenia i profesjonalnego pielęgnowania pacjentów
poddawanych terapii żywieniowej, zarówno w warunkach opieki stacjonarnej jak i
ambulatoryjnej. Przedstawione są również zagadnienia związane z kwestią
finansowania, dokumentowania i rozliczania procedur żywieniowych. Wiedza
teoretyczna i empiryczna przekazana przez interdyscyplinarny zespół autorów,
reprezentujących kilkanaście ośrodków żywieniowych w Polsce, gwarantuje
wieloaspektowe i dogłębne spojrzenie na skomplikowany proces leczenia
żywieniowego. Podręcznik dedykujemy pielęgniarkom, studentom pielęgniarstwa,
medycyny, dietetyki oraz wszystkim praktykom zainteresowanym leczeniem
żywieniowym.