Autor: Ledford Janice K., Sanders Valerie, (red. pol.) Mi
Wydanie: 1
Rok wyd: 2011
Ilość stron: 164
Format: 17,0 x 24,0 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-61257-45-5
Seria: Podstawy Okulistyki
Autor: Binnewies-Stulcken K., (red. pol.) Misiuk-Hojło M. Wydanie: 1 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 130 Format: 16,5 x 21,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62283-92-7 Seria: Opieka farmaceutyczna
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie
cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną
wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach
wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy
współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od
znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia
związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną
klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych
diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono
również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych
neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi,
pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie.
Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i
młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach
klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania
dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści
dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.
Autor: (red.) Stein J., (red. pol.) Bronkowska M. Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 154 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7846-088-6
Autor: Gorbacz-Gancarz B., Ostrowska L., Stefańska E. Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 324 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5133-9