Słownik zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o
żywieniu:podstawowe pojęcia żywieniowe;składniki odżywcze; jednostki chorobowe,
w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość
zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią
i biochemią żywienia.W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały
przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie
jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia
dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano
odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach
tekstów żywieniowych.
Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych,
którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących
się tymi zagadnieniami ? lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz
planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a
także wszystkich zainteresowanych tym tematem.