Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki
„Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród
studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których
kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów
podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych
związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach
chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i
standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i
jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji. Warto
dodać, że w ciągu ostatnich lat ukazało się wiele nowych standardów, wytycznych
i raportów dotyczących wpływu diety na występowanie i leczenie wielu chorób,
ukazały się nowe zalecenia i normy żywieniowe dla populacji polskiej, co
uzasadnia potrzebę aktualizacji wcześniej publikowanych informacji. Książkę
dedykujemy osobom zawodowo związanym z nauką o zdrowiu i opieką medyczną, w tym
lekarzom, pielęgniarkom, czy fizjoterapeutom ale przede wszystkim studentom
dietetyki i kierunków żywieniowych i dietetykom.
Spis treści:
- Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka
- Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka
- Białko
- Tłuszcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Klasyfikacja diet
- Postępowanie dietetyczne w chorobach przewodu pokarmowego
- Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby
- Nieprawidłowe reakcje na pokarm
- Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości
- Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym
- Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu
sercowo-naczyniowego
- Postępowanie dietetyczne w cukrzycy
- Postępowanie dietetyczne w przewlekłej chorobie nerek
- Kamica układu moczowego
- Terapia dietetyczna hiperurykemii i dny moczanowej
- Leczenie żywieniowe
- Modyfikacje diety w niedokrwistości
- Dietoprofilaktyka osteoporozy
- Zaburzenia odżywiania