• anty

Indeks: 1519-1

Wydawnictwo: Edra Urban & Partner

Ortopedia i reumatologia

Autor: Elias-Jones, Perry, (red. pol.) Gaździk T. Wydanie: 3 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 250 Format: 18,0 x 25,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-65373-00-7 Seria: Crash Course

Cena 52,51 zł Cena podstawowa 59,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 8330-1

Wydawnictwo: Górnicki Wydawnictwo Medyczne

Praktyczna okulistyka dziecięca

Autor: Gotz-Więckowska Anna, Pawlak MartaWydanie: 1Rok wyd: 2020Ilość stron: 202Format: 23,5 x 32,0 cmOprawa: twardaISBN: 978-83-61257-55-4

Cena 215,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 20273-1

Wydawnictwo: Media-Press

Pediatria w praktyce lekarza POZ

Autor: Dobrzańska Anna, Obrycki Łukasz, Socha PiotrWydanie: 1 - poprawioneRok wyd: 2023Ilość stron: 708Format: 16,0 x 23,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-89809-47-6

Cena 199,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
Dietetyka sportowa
  • Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa

6849-1
  • Autor: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzys
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2019
  • Ilość stron: 1180
  • Format: 16.5 x 23.5 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-5587-0
  • 274,00 zł
    241,12 zł
    Brutto
    Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 274,00 zł
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.

    W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).

    Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.

    Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.

    ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI

    ŻYWIENIE

    Trawienie i przemiana materii
    Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny
    Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej
    Biochemia wysiłku fizycznego
    Bilans energetyczny
    Planowanie aktywności fizycznej
    Budowa i skład ciała
    Żywienie, wysiłek fizyczny i geny
    Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
    Wartość odżywcza produktów spożywczych
    Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie
    Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
    Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
    Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
    Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy
    Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
    Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
    Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny
    Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
    Zaburzenia odżywiania
    Alkohol a sport

    DIETETYKA

    Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
    Przygotowanie do wysiłku
    Regeneracja powysiłkowa
    Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
    Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport
    Kobieta sportowiec
    Sportowiec z cukrzycą
    Sportowiec wegetarianin
    Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych
    Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
    Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
    Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców
    Psychologia i odżywianie
    Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała

    SUPLEMENTY DIETY

    Suplementy diety w sporcie
    Suplementacja i żywienie, a doping

    PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI

    Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
    Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
    Metody oceny sposobu żywienia
    Metody oceny stanu odżywienia
    Monitoring medyczny sportowców
    Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
    Dieta osób aktywnych
    Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych
    Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej
    Ciekawostki żywieniowe

    Szczegóły produktu
    PZWL
    6849-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 1051-1

    Wydawnictwo: Bukowy Las

    Dieta bez pszenicy

    Autor: Davis Williamn Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 326 Format: 13,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62478-92-7

    Cena 36,90 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 0351-1

    Wydawnictwo: Galaktyka

    Niskowęglowodanowe oszustwo

    Autor: Campbell T. Colin, Jacobson Howard Rok wyd: 2014 Ilość stron: 128 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7579-344-4

    Cena 24,90 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 16784-1

    Wydawnictwo: Rebis Dom Wydawniczy

    Dieta Kliniki Mayo

    Autor: Praca zbiorowaWydanie: 1Rok wyd: 2011Ilość stron: 256Format: 19,0 x 24,0 cmOprawa: twardaISBN: 978-83-7510-544-5

    Cena 49,90 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 10908-1

    Wydawnictwo: Esteri

    Wegańska dieta keto

    Autor: Dahlke Ruediger Wydanie: 1 Rok wyd: 2023 Ilość stron: 160 Format: 17,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ze skrzydełkami ISBN: 978-83-67447-61-4

    Cena 52,51 zł Cena podstawowa 59,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku