Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.
W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).
Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.
Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI
ŻYWIENIE
Trawienie i przemiana materii
Reakcja organizmu na wysiłek
fizyczny
Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności
fizycznej
Biochemia wysiłku fizycznego
Bilans energetyczny
Planowanie
aktywności fizycznej
Budowa i skład ciała
Żywienie, wysiłek fizyczny i
geny
Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
Wartość
odżywcza produktów spożywczych
Witaminy w żywieniu osób aktywnych
fizycznie
Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
Woda i
elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
Wpływ diety na równowagę
kwasowo-zasadową organizmu
Żywienie, wysiłek fizyczny i układ
odpornościowy
Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
Zaburzenia przewodu
pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
Mikrobiota jelitowa a
wysiłek fizyczny
Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
Zaburzenia
odżywiania
Alkohol a sport
DIETETYKA
Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
Przygotowanie do
wysiłku
Regeneracja powysiłkowa
Strategie żywieniowe wpływające na masę i
skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
Żywienie
dzieci i młodzieży uprawiającej sport
Kobieta sportowiec
Sportowiec z
cukrzycą
Sportowiec wegetarianin
Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób
przewlekłych
Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
Dieta w
profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
Dieta w profilaktyce i
leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców
Psychologia i
odżywianie
Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy
ciała
SUPLEMENTY DIETY
Suplementy diety w sporcie
Suplementacja i żywienie, a doping
PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI
Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
Kalorymetria
pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
Metody oceny sposobu
żywienia
Metody oceny stanu odżywienia
Monitoring medyczny
sportowców
Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
Dieta osób
aktywnych
Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach
sportowych
Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy
mięśniowej
Ciekawostki żywieniowe
Indeks: 4748-3
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Szustakowska-Chojnacka Maria Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 492 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4951-0
Indeks: 10311-1
Wydawnictwo: Reader's Digest
Autor: Hastings John Wydanie: 1 Rok wyd: 2004 Ilość stron: 320 Format: 18,5 x 26,0 cm Oprawa: twarda
Indeks: 7816-1
Wydawnictwo: Prószyński MEDIA
Autor: Gulińska Edyta Wydanie: 1 Rok wyd: 2004 Ilość stron: 80 Format: 14,0 x 20,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-7337-832-4
Indeks: 17794-1
Wydawnictwo: Pascal
Autor: Zaremba Marek Wydanie: 1 Rok wyd: 2017 Ilość stron: 336 Format: 17,0 x 24,5 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-8103-080-9
Indeks: 4055-1
Autor: Magdalena Makarowska Wyd: 2 Rok wyd: 2022 Ilość stron: 304 Format: 16.5 x 20.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-67327-54-1
Indeks: 15127-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Wieczorek-Chełmińska Zofia Wydanie: 1 Rok wyd: 2010 Ilość stron: 200 Format: 20,5 x 14.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3905-4
Indeks: 18799-1
Wydawnictwo: Dragon
Autor: Rusin Wiesława Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 96 Format: 16,5 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-63559-83-0
Indeks: 8928-1
Wydawnictwo: Dragon
Autor: Rusin Wiesława Wydanie: 1 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 96 Format: 16,5 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7887-027-2
Indeks: 5767-1
Wydawnictwo: Źródła Życia
Autor: Melcombe Lynne Rok wyd: 2014 Ilość stron: 64 Format: 16,0 x 21,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62103-64-5
Indeks: 8993-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Pachocka Lucyna, Jarosz Mirosław Wydanie: 1 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 124 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4507-9 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca
Indeks: 9194-3
Wydawnictwo: Rebis Dom Wydawniczy
Autor: Agatston Arthur Wydanie: 1 Rok wyd: 2004 Ilość stron: 174 Format: 13,0 x 18,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7301-604-0
Indeks: 4665-1
Wydawnictwo: Otwarte
Autor: Clare Bailey Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 224 Format: 16.5x23.5cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7515-554-9
Indeks: 8669-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Poehlau Dieter, Werner Gurdrun Wydanie: 1 Rok wyd: 2005 Ilość stron: 96 Format: 20,5 x 14,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-3052-8
Indeks: 10431-1
Wydawnictwo: MedPharm
Autor: Mikołajczak Jolanta, Wyka Joanna, Biernat JadwigaWydanie: 1Rok wyd: 2007Ilość stron: 110Format: 13,2 x 19,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-60466-22-3
Indeks: 20071-1
Wydawnictwo: Uniwersytet Jagielloński
Autor: Temple Nicola Wydanie: 1 Rok wyd: 2021 Ilość stron: 304 Format: 15,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-233-5061-3
Indeks: 8547-3
Wydawnictwo: Esteri
Autor: Bernhard Hobelsberger Wydanie: 1 Rok wyd: 2021 Ilość stron: 208 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-66960-01-5