Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej
kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały
ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko
odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem
termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy
kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki
pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem "superpokarmów"
wspomagających układ trawienny.
Choroba nie musi skazywać na rodzinną alienację kulinarną -
przeciwnie - może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej
rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i
niedrogie, a dania - smakowite, różnorodne i kolorowe.
Spis treści:
Wstęp
- Śniadanie
- Obiad
- Kolacja
- Napoje i desery
Indeks potraw